Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Hvorfor snorker vi?

Mere end 40% af befolkningen snorker. I aldersgruppen 40 – 65 år snorker 40% af kvinderne og 60% af mændene.

Forstyrrer snorken din søvn?

Ja og nej. For det afhænger af, hvor meget du snorker. Men hvis små grynt bliver til slubrende og/eller buldrende snorken, er det tegn på, at vejrtrækningen er generet. Og hvis vejrtrækningen er generet, er søvnen det også.

For én ting er, at seriøs snorken ødelægger din søvn og dermed din energi i dagtimerne.

Når du sover, slapper kroppen af. Det gælder også mundhulen, hvor muskulaturen bliver slap. Og når drøblen, den bløde gane og tungen ”sover”, og på grund af tyngdekraften falde lidt tilbage i svælget, får luften sværere ved at passere.

For nogle kan det hjælpe at aflaste trykket fra de bløde dele i mundhulen ved at ligge på maven eller på siden, og nogle vælger at sove i næsten siddende stilling.

Allergi og forkølelse 

Hvis næseslimhinden hæver, eller bliver betændt, påvirker det din vejrtrækning – også om natten. Næsen kan stoppe af mange årsager.

Forkølelse er en af de mest udbredte, og  i sommermånederne er mange plaget af høfeber og allergi.

Hvis du har problemer med, at næsen stopper til, så snorken ødelægger din nattesøvn, kan det være en god idé at få tjekket, om du har en eller anden form for allergi. 

Behandling af snorken

Hvis du døjer med snorken, er der heldigvis hjælp at hente. Apoteket kan hjælpe med en næsespray, der er medicinsk testet og klinisk gennemprøvet, og den reducerer snorken.

Hvis du oplever lange pauser (10 – 60 sekunder) i din natlige vejrtrækning, så har du højst sandsynligt søvnapnø, og så er det relevant, at du taler med din læge.

Vidste du, at søvn er medicin? Og at mangel på søvn er farligt?

Søvn er faktisk så vigtig, at der er større helbredsmæssig værdi i søvn, end der er i fitness. Med andre ord, så er det en dårlig idé at forkorte nattesøvnen med en time for at nå en times fitness før arbejde.

Det vigtige, når du måler din søvn, er kvaliteten – og ikke kvantiteten. Kvalitet kræver dyb søvn og REM-søvn, for det er her, du restituerer. I den dybe søvn er det kroppen, der restituerer. Depoterne bliver fyldt op med signalstoffer, hjernen bliver renset og immunforsvaret bliver styrket. I REM-søvnen restituerer psyken, og det er vigtigt for følelser, hukommelse og humør.

Hvis din søvn bliver afbrudt af, at du snorker, så kan det betyde, at du får for lidt af den dybe søvn og REM-søvnen. 

Test dig selv: Skyldes din snorken overvægt?

At overvægtige mennesker har størst risiko for at snorke, er almindelig kendt. Og du kan helt specifikt måle din risiko ved at måle halsens diameter.

Som tommelfingerregel bør kvinder have et halsmål under 41 cm. og mænd et halsmål under 43 cm. Så hvis du ligger over, kan det potentielt reducere din snorken, hvis du taber dig.

Asonor

Asonor næsespray, fjerner effektivt årsagen til snorken. Det er en nem og skånsom behandling, som befrier brugeren for mange af de gener, der er forbundet med snorken. 

Asonor forhindrer udtørring af slimhinderne i næse og svælg ved at smøre og smidiggøre den øvre del af svælget. Herved opnås en dybere, uforstyrret vejrtrækning.