Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Sådan kombinerer du solbeskyttelse og hudpleje

Hvordan, hvorfor og hvor meget beskytter en solcreme? Kan man kombinere solcreme med sine normale hudplejeprodukter?

Solen udsender UVA og UVB stråler – A for aldring og B for brændt

UVA-strålerne er de værste. De kan nemlig trænge gennem både skyerne, glas og det yderste af din hud. Det vil sige, at de kan nå at give solskader, uden at du mærker det.

UVA-strålerne giver varige forandringer i hudens elastin og kollagen, og det er disse forandringer, der gør, at huden bliver mere slap og rynket. Det er også UVA-strålerne, der får huden til at kvittere med udvikling af pigmentforandringer.

Men den værste solrisiko ved UVA er, at de på sigt kan være skyld i, at der opstår så mange forandringer i hudcellerne, at de muterer og dermed udløser hudkræft.

Modsat med UVB-strålerne har du en chance for at opdage dem. De brænder på huden og huden bliver rød, med mindre du beskytter dig.

Men UVB-strålerne er også farlige. For ud over at kunne give forbrændinger, så skader de også cellernes DNA, og de tæller også med i den samlede risiko for at få hudkræft.

Fakta om faktor og filter

På alt solcreme står der er tal for, hvor meget produktet beskytter. ”Men faktor betyder ikke det, de fleste tror, for der er kommet en ny definition,” påpeger Lisa Christensen.

FØR: Sagde man, at faktor var en angivelse af den tid, man kunne være i solen uden at blive rød (i forhold til, hvis man ikke havde solbeskyttelse på).

NU: Er faktor et udtryk for, hvor godt man er beskyttet mod både UVA- og UVB-stråler.

Ud over solfaktor, er det også relevant at være opmærksom på, hvilket filter, et solprodukt indeholder.

FYSISK: Det fysiske filter lægger sig som en hvid film på huden og reflekterer dermed solens stråler.

KEMISK FILTER
: Er den type filter, som de fleste producenter i dag bruger. Filtret bliver optaget i huden og absorberer solens stråler, så de bliver omsat til varme i stedet for solskader.

Fugt, fedt og næring til din hud

”Generelt har solcreme ikke ligeså høj fedtprocent som almindelige dagcremer. Så hvis du vil bevare sund og glad hud, kan du ikke bare erstatte dine sædvanlige hudplejeprodukter med en hvilken som helst solcreme."

Er det en mulig løsning at bruge de sædvanlige produkter og smøre solcremen ovenpå? Svaret er ja, hvis du:

Har en hudtype, som gør, at du generelt har behov for fedt og fugt – fx tør hud eller sensitiv hud

Har eksem, psoriasis eller en anden hudsygdom, der kræver særlig hudpleje

Har rosacea og gerne vil neutralisere din rødmen

Hvis du bruger dine sædvanlige produkter, så lad ansigtscreme og bodylotion trænge ind, før du smører solcremen på og husk, at solcremen skal smøres på en halv time før, du går ud i solen.

Hvad er dine behov og ønsker?

Ӄn ting er, hvad hudens behov er. En anden ting er smag og behag.
Fedt er noget af det første, vi kommer ind på. Mens nogle prioriterer fedt og fugt, så solcremen også kan fungere som dagcreme, så ønsker mange en creme, der ikke fedter.

En anden kundegruppe, der spørger ind til fedt, er dem med akne og fedtet hud, og her er den gode besked, at man faktisk kan få solcremer, der både virker matterende og ikke tilstopper hudens porer.
 
Der kommer heldigvis flere og flere solprodukter, der kan det hele – forstået på den måde, at producenten har designet det til hud med fx akne, rosacea eller eksem.

På og ved havet skal man være opmærksom på to ting. Er solcremen vandresistent, spørger mange om. Her forklarer jeg, at man med en almindelig vandresistent solcreme kan bade 2 x 20 minutter, men at der også findes en meget vandresistent, hvor man kan bade 4 x 20 minutter før næste påsmøring.

Særligt udsatte steder som issen, næsen, ørerne og læberne er steder, mange glemmer at tage ekstra højde for.
 
Generelt betyder det at hvis man er en familie på 4, kan det godt være, man har brug for 4 forskellige solcremer.

Sikker sol på den nemme måde

  1. Kræftens Bekæmpelse har, i samarbejde med Miljøstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, udviklet en super smart app, der kan hjælpe hele familien til at undgå solskader.
  2. Download UV-INDEKS der, hvor du henter dine apps
  3. Opret en profil for hvert familiemedlem:
  4. Først beder appen om at kende din lokation, hvilket er relevant, for så er de solråd, du modtager, altid baseret på solprognosen der, hvor du opholder dig.
  5. Dernæst er der en nem lille guide, hvor du finder frem til din hudtype i forhold til solresistens.
  6. Navngiv din profil og vælg, om du vil modtage notifikationer med UV-advarsler.

Ud over mulighed for at oprette UV-profiler indeholder appen generelle råd om, hvordan du nyder solen på den sikre måde.

Interview med  
Lisa Christensen
Farmakonom på Brædstrup Apotek