Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Når kroppen knirker

Det borer, murrer og giver jag af smerter. Nogle gange kan du nemt sige, hvor smerten sidder. Andre gange er det mere diffust, og nogle gange er smerter i bevægeapparatet ledsaget af nedsat bevægelsesevne. Dine muskler, sener og ledbånd kan nemt få skader og slid i løbet af livet. Her er nogle gode råd til, hvordan du forebygger og lindrer.
En af det mest almindelige årsager til irriterende smerter i det daglige er overbelastning på grund af ensformige og/eller uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Mange har tungt arbejde med mange løft, og andre sidder stille foran en skærm det meste af dagen. Den slags hævner sig typisk som smerter i lænden, brystryggen, skuldrene, nakken og armene. Selvom sport er vigtigt for menneskets sundhed, så kan det også give skader. Både akutte, som fx en forstuvning, og sportsskader kan efter en årrække give slidgigt, som er en kronisk lidelse. 

Uanset, hvad årsagen er, hvor ondt det gør, eller hvor i kroppen, du har ondt, så skal du reagere på smerter. For smerter er kroppens sprog, og med smerter gør kroppen dig opmærksom på, at der er noget galt. Så selvom smerter måske er i kategorien ”til at leve med”, så er det altid nemmere at tage smerter i opløbet og forhåbentlig forebygge, at smerterne bliver rigtig slemme. 

Bedste forebyggelse er motion – men husk også vægten

Kroppen er skabt til bevægelse. Dine knogler er kroppens skelet, som skal bære dig igennem hele livet. Dine muskler sørger for, at du kan bevæge dig. Senerne og ledbåndene omkring dine led sørger for at forbinde musklerne med knoglerne og stabilisere leddenes bevægelser. Jo stærkere det samspil er, jo mindre risiko har du for at få akutte, eller kroniske, smerter i bevægeapparatet. Du styrker dine muskler og knogler, og du smører dine led, når du bevæger dig. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne er fysisk aktive (med moderat til høj intensitet) mindst 30 minutter om dagen, og mindst to gange om ugen dyrker mindst 20-30 minutters motion, der vedligeholder kondition, muskelstyrke og knoglestyrke. 

Et andet godt råd, hvis du gerne vil undgå smerter i bevægeapparatet, er at holde normalvægten. Det siger sig selv, at hvis kroppen skal slæbe rundt på overflødige kilo, så bliver den mere slidt. Så hold øje med vægten af hensyn til slitage på kroppen men også fordi, overvægt øger årsagen for en række alvorlige sygdomme. 

Lokal behandling

At behandle lokalt betyder, at du kun behandler kroppen præcis der, hvor det gør ondt (modsat systemisk behandling, hvor du tager smertestillende tabletter, der kommer ud og virker i hele kroppen). Til behandling af smerter i ryg, lænd, skuldre og nakke kan du fx bruge en gel, der virker ved at give varme til området. Når du smører den på, køler den på huden, men i dybden giver den varme, som reducerer smerte, øger blodcirkulationen og afspænder musklerne. Vigtigt: Denne slags gel må du aldrig brug i åbne sår, og du må heller ikke tape/binde det smurte område ind bagefter.