Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Apoteket vaccinerer dig mod influenza

Vi kan alle blive ramt af influenza, men det er ikke helt risikofrit for alle. Derfor er vaccinationen gratis for visse risikogrupper:

- Det gælder alle, der er fyldt 65 år
- Førtidspensionister
- Personer med kroniske sygdomme såsom diabetes, lungesygdomme eller hjerte-kar-sygdomme.
- Også andre kroniske sygdomme giver adgang til gratis vaccination.
- Gravide, der er i 2. eller 3. trimester.
For alle andre koster vaccinationen cirka 187 kr.
Der kommer hvert år en ny influenzavaccine, som bliver udviklet på baggrund af de mikroorganismer, der aktuelt er i omløb. Her fortæller apoteker Lene Hurup Kristoffersen, hvad forskellen er på 3-valent og 4-valent vaccine – og du får også svaret på, hvorfor flere og flere bliver vaccineret på apoteket.

”De influenza-vacciner, vi har brugt de seneste år, har været en kombination af de mest udbredte influenzatyper. Influenzavirusser udvikler sig hele tiden, så de optræder i nye varianter. Fælles er, at de udløser symptomer som feber, ømme muskler og led, hoste, hovedpine og snotnæse. Er du vaccineret, har du rigtig gode chancer for, at din krop når at mobilisere antistoffer, som slår influenzaen ned, før du mærker den.

Virusser kan være komplicerede, så det kan tage tid at knække koden og udvikle en vaccine. Fx har forskerne nu arbejdet i 40 år uden at have fundet en vaccine mod HIV. Så kompliceret er influenzavirus ikke, men alligevel er der forskel på, hvordan den årlige vaccine bliver kombineret. I 2018 brugte man en kombination af 3-valent og 4-valent – dvs. en vaccine mod tre influenzavirusser til generel vaccination og en vaccine mod fire virusser til særligt udsatte. I 2019 fik alle en 4-valent.

Der er også forskel på, hvornår sundhedsmyndighederne anbefaler, at vaccinations-sæsonen begynder. I 2018 var det 1. oktober, og i 2019 var det 1. november. Tidspunktet afhænger af, hvornår sæsonen for influenza forventes at begynde, men da virkningen af vaccinen klinger af, vil man gerne vaccinere så sent, at vaccinationen stadig virker i uge 7-8, hvor der plejer at være højsæson for influenza." 

Hvad er en vaccination?

Der findes mange forskellige vacciner, som har den fællesnævner, at de er udviklet for at forebygge infektionssygdomme som fx influenza. Rent teknisk sker der det, at du i form af en sprøjte med mikroorganismer får injiceret en kontrolleret portion af sygdommen. Portionen er så lille, at du ikke bliver syg, men højst får et lille snert af sygdommen. Til gengæld er portionen stor nok til, at immunforsvaret danner antistoffer, som fremadrettet udgør et forsvar over for den aktuelle infektionssygdom. Immunforsvaret kan nemlig genkende mikroorganismerne, hvis man bliver smittet, så det hurtigt danner antistoffer, der bekæmper infektionen.

”Det er nemt og hurtigt at blive vaccineret mod influenza på apoteket, hvor du er i trygge hænder hos uddannede og erfarne vaccinatører” 

Sikker vaccination på apoteket

”Rigtig mange mennesker ved, at man kan blive vaccineret på apoteket, og at det er trygt og nemt. Men det er nok de færreste, der ved, hvor stor sikkerhed vi har omkring vores vaccinationer. Først og fremmest har personalet enten en 5-årig farmaceut uddannelse eller en 3-årig farmakonom uddannelse. Oveni skal de igennem en videreuddannelse, hvor de får lægefaglig viden, instruktion og lærer, hvordan de skal stikke.

En vaccinatør skal ikke bare kunne stikke, men skal også kende alle forholdsregler og være i stand til at vurdere, hvorvidt den enkelte person er egnet til vaccination. Fx vaccinerer vi ikke børn under 10 år, folk med visse kroniske sygdomme og alle, der har feber og er småsyge. Uddannelsen bliver suppleret med et årligt kursus, hvor vaccinatøren skal bestå en test for at dokumentere sine færdigheder. Oveni er der interne kvalitetskontroller, hvor en særlig vaccinatør sidemands-tjekker sine kolleger, og eksterne kvalitetskontroller, som Styrelsen for Patientsikkerhed står for. Jeg ser apotekets influenzavaccinationer som en vigtig del af sundhedssektoren, fordi vi er med til at reducere smittetrykket. Det er en god måde at bringe vores faglighed og rådgivning i spil, og samtidig betyder vores gode åbningstider, at vi er med til at gøre vaccination tilgængelig for mange flere borgere.” 

Sådan foregår det

Du kan komme direkte ind fra gaden og blive vaccineret mod influenza, men her er alligevel et par gode tips, så du undgår at gå forgæves. ”Vi har generelt flest kunder omkring frokost, sidst på eftermiddagen og lørdag formiddag. Det gælder også borgere, der gerne vil vaccineres mod influenza, så hvis du vil minimere ventetiden, er det en god idé at navigere uden om myldretiden. Det kan også være en god idé at vente en uge eller to efter vaccinen er frigivet, for de første 14 dage har vi enormt travlt med at vaccinere. Og så skal du også undgå at komme lige før lukketid. Af hensyn til sikkerheden skal vi overvåge dig i 20 minutter efter, du er blevet vaccineret. I meget sjældne tilfælde kan folk nemlig få en allergisk reaktion i forbindelse med vaccination, og så er det vigtigt at være i trygge hænder hos en vaccinatør med erfaring i at tackle det." 

”Sidste år vaccinerede vi 1340 personer mod influenza på vores tre apoteker, så vi har stor erfaring og er med til at forebygge rigtig mange influenzaer”

Apotekerne vaccinerer i tusindvis

Apotekerne er gået sammen i den erhvervsdrivende forening Apova. Her er der tilknyttet en læge, som delegerer vaccinationsretten til medarbejderne på apotekerne, som vaccinerer masser af danskere mod influenza. Fra oktober til december 2018 blev ca. 65.000 personer vaccineret, og fra november 2019 til januar 2020 vaccinerede apotekerne ca. 120.000 personer.

”Her i Aarhus oplever vi stigning i både interesse og respons. Folk synes, det er smart og nemt, fordi de alligevel skal på apoteket og ved samme lejlighed lige kan få et prik, der kan beskytte mod trælse sygedage på langs. Og selve prikket i overarmen mærker man faktisk ikke, for vores vaccinatører har en god teknik, så selv folk med tendens til nåleskræk er overraskede over, hvor snildt det går. Flere og flere ser apoteket som et godt alternativ til vaccination hos lægen, men hvis en kunde fortæller, at han/hun har booket tid hos lægen, sender vi dem derhen, for lægen har jo bestilt vaccinen hjem.”

”Influenzavaccination er gratis for personer over 65 år, kronisk syge og gravide, og for andre koster det 185 kr.”
 
”Det er som regel kunderne selv, der efterspørger vaccination, når de har set annoncering for, at vaccinations-sæsonen begynder. Men vi er også opmærksomme på borgere med særlige behov. Fx er der mange diabetikere, der ikke er klar over, de har øget risiko ved influenza og derfor bør vaccineres. Og så oplever vi også, at borgere med anden etnisk herkomst ikke er opmærksomme på muligheden for at få en influenzavaccination, så over for denne målgruppe er vi ekstra opmærksomme på at rådgive.”

Virusinfektioner i Danmark

Statens Seruminstitut overvåger konstant, hvordan danskerne er ramt af influenza. På sst.dk kan du finde de aktuelle statistikker, som bliver opgjort på baggrund af overvåg-ning fra uge 40 til uge 20. Det er også her, du kan læse seneste nyt om de forskellige former for virusinfektioner – herunder COVID-19. 

Har du risiko for at få influenza?

”Det korte svar er ja,” lyder det fra Lene Hurup Kristoffersen. ”Virus kan smitte både luftbåren – dvs. via nys og host – og via kontaktpunkter, som du rører med hænderne og derigennem kan overføre virus til dine slimhinder via øjne, næse og mund. Jo bedre immunfor-
svar, jo mindre risiko for at få influenza. Og jo flere sygdomme/lidelser, du generelt døjer med, jo større risiko har du. 
interview med
Lene Hurup Kristoffersen
Apoteker
Ansvarlig for de tre apoteksenheder Åbyhøj, Bruuns og Hasle Apotek i Aarhus