Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Hold øje med dit blodtryk

Du kan sagtens have forhøjet blodtryk uden at vide det, for i langt de fleste tilfælde kan man ikke mærke, at blodtrykket er forhøjet. Ca. en million danskerne har for højt blodtryk, og af dem er ca. 30% uvidende om det. Rigtig mange går med andre ord rundt med et blodtryk, som øger deres risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Dit hjerte er kroppens vigtigste muskel, for hjertets opgave er at pumpe blod – og dermed ilt – rundt i hele kroppen via blodårerne. Hos nogle mennesker opstår der modstand i årerne. Man ved ikke specifikt, hvorfor situationen opstår, men du kan være arveligt disponeret, og du kan selv have indflydelse på blodtrykket via din livsstil.

Derfor er forhøjet blodtryk farligt

Du kan sikkert nemt forestille dig, at det skaber et øget pres på dit kredsløb, hvis blodets tryk er forhøjet. Det giver risiko for mange typer hjerte-kar-sygdomme som fx:
  • Åreforsnævring, som kan udløse hjertekrampe og blodpropper i hhv. hjerne og hjerte
  • For stort hjerte, fordi det skal arbejde ekstra, og det øger risikoen for hjerneblødning, hjertesvigt og nyresvigt

Fordelene ved, at du selv måler dit blodtryk

Med et professionelt apparat til måling af blodtryk kan du måle dit blodtryk lige så præcist, som lægen kan. Det kræver naturligvis, at du bruger måleapparatet korrekt. Den store fordel er, at det er nemt og hurtigt at måle blodtrykket uden, at du skal afsted til lægen. Prøv at mærke efter: Øger det chancen for, at du regelmæssigt får målt blodtrykket? Svaret er sikkert ja, og oveni er der den fordel, at du slapper af, når du måler blodtrykket derhjemme i stedet for hos lægen, hvor nervøsitet kan få blodtrykket til at stige. Når du køber blodtryksapparat, så rådfør dig med apoteket, der også kan demonstrere, hvordan du bruger apparatet. Der findes forskellige typer, og hvad der er den perfekte løsning for dig, afhænger af dit behov. 

Hos en person mellem 18 og 80 år ligger et normalt systolisk blodtryk mellem 120 og 135, mens det lave diastoliske ligger mellem 70 og 85. Blodtrykket kan variere fra person til person, og afhænger også af faktorer som alder og aktivitetsniveau. Så du skal ikke gå i panik, hvis dit blodtryk ligger en smule uden for normalområdet. Men hvis det bliver ved at være let forhøjet, eller bliver meget forhøjet, så skal du gå til lægen. 

Behandling af forhøjet blodtryk

Omlægning af livsstil kan i mange tilfælde reducere blodtrykket. Livsstil er meget vanebetonet, så det er ikke nemt. Til gengæld er motivationen høj, fordi der er så store helbredsmæssige gevinster ved at undgå forhøjet blodtryk. Gør noget godt for dig selv og dit blodtryk ved at: 

  • Undgå rygning
  • Spare på salt og fedt
  • Undgå overvægt
  • Holde dit alkoholforbrug inden for de officielle grænser
  • Undgå stress
  • Dyrke motion
  • Spise masser af frugt, grønt og andre fibre men spare på rødt kød og sukker
Hvis du på trods af sund livsstil har for højt blodtryk, så skal du tale med din læge om eventuel medicinsk behandling.

Fakta

Du har ikke ét men to blodtryk

Man taler om ”blodtrykket”, men i virkeligheden har du to. Det høje og det lave.

  • Det høje blodtryk hedder i fagsprog ”det systoliske blodtryk”, og er et mål for blodets tryk i årerne, når hjertet trækker sig sammen for at pumpe iltet blod fra lungerne ud i kroppen.
  • Det lave hedder ”det diastoliske blodtryk”, og måler trykket på det blod, som har været rundt i kroppen, og nu kommer retur til hjertet og derfra videre til lungerne for at blive iltet, før blodet igen løber ud i kroppen.

Kilder:
hjerteforeningen.dk
min.medicin.dk
seagull-healthcare.dk
sundhed.dk