Sund viden fra apoteket
Når øjnene bliver syge
Smerter, ubehag og synsproblemer kan have rigtig mange årsager. Det kan være noget så simpelt som allergi, der kan afhjælpes med håndkøbsmedicin fra apoteket. Det kan være betændelse, som især børnefamilier kender til. Og det kan være en mere alvorlig ting. Vigtigst af alt: Oplever du smerter i øjnene eller synsforstyrrelser, så skal du have en øjenlæge til at kigge på dine øjne.
Hvis du har gener i øjnene, så er første skridt at danne sig overblik over, hvad du egentlig oplever. For din læge/øjenlæge griber udredningen an ved at stille en række spørgsmål. Har du smerter – og i givet fald hvor meget og hvordan? Er dit syn påvirket – og hvordan? Hvornår begyndte det? Oplever du symptomerne hele tiden, eller hænger det sammen med visse aktiviteter? Er der nogen i din familie, der har haft øjensygdomme? Og er der sket andre ændringer i dit liv?
Tørre øjne kan føles som sand i øjnene, når du blinker. Samtidig kan du have kløe, rødme og rindende øjne. Apoteket kan hjælpe med ”kunstige tårer” i form af forskellige typer øjendråber, som kompenserer for den manglende tårevæske. Men vær også opmærksom på, om du kan identificere andre årsager end stigende alder. Opholder du dig meget indendørs i rum med tør luft? Sidder du de fleste af døgnets timer og stirrer ind i en skærm? Tager du noget medicin, der kan give tørre slimhinder? Eller er dine tørre øjne forbundet med en bestemt årstid, så det er relevant af mistænke høfeber?
Når du har grå stær, sker der det, at øjets linse bliver mindre og mindre gennemsigtig. Jo mindre gennemsigtig, jo mere sløret bliver synet. Sygdommen kan ramme både unge og ældre, men det er mest personer over 65 år, der får grå stær.
Nogle får det kun på det ene øje, men de fleste får grå stær på begge øjne samtidig. I moden alder har de fleste stiftet bekendtskab med briller og andre hjælpemidler, så det kan i første omgang være svært at vurdere, om man bare er lidt træt for tiden, er ved at få lidt allergi, trænger til nye briller eller om det kan være en begyndende grå stær, som er flere år som at udvikle sig. For ud over nedsat syn giver grå stær hverken smerter, kløe eller andre gener i øjnene. Tjek dig selv med disse fire symptomer. Oplever du:
Grøn stær kan komme snigende ganske langsomt, og det kan være svært at opdage synsforandringer, før de lige pludselig er markante. Men sygdommen kan også opstå akut, hvis øjets afløbskanal bliver blokeret, så der ophober sig væske, som skaber et højt tryk. Hvis det sker, er du til gengæld ikke i tvivl om, at der er noget galt. For akut grøn stær giver stærke smerter i hovedet og øjet, opkastning og akut sløret syn. Tilstanden kan komme som lyn fra en klar himmel i løbet af et par minutter eller i løbet af et par timer.
Man behandler grøn stær ved at sænke trykket i øjet. I øjenlægens værktøjskasse til at sænke trykket er både særlige øjendråber, laserbehandling og operation. Heldigvis er man blevet så dygtige til at behandle grøn stær, at der er rigtig gode muligheder for at stabilisere og bevare synet.
Symptomerne kan tiltage ganske langsomt. Husk, at du altid skal have en øjenlæge til at tjekke dine øjne, hvis du oplever nedsat syn. Hvis årsagen fx er alderspletter, så kan behandling med vitaminer og mineraler reducere risikoen for, at tilstanden bliver værre, og ultimativt kan det være relevant at behandle med laser.
Årsager til tørre øjne
Tørre øjne er meget udbredt. Dels fordi årsagerne kan være mange. Og dels fordi tørre øjne er en aldersrelateret lidelse, som kommer med alderen. Tørre øjne føles som om, at øjet ikke får tilstrækkelig fugt. Det er tårevæsken, der har ansvaret for at fugte øjet, og tårevæsken kommer fra tårekirtlen, der ligger over øjet ud mod tindingen. Herfra sender tårekirtlen tårevæsken videre til tåresækken, der ligger helt inde i øjenkrogen op mod næseryggen. Hver gang du blinker, bliver en lille dråbe tårevæske med fedtstof og fugt fordelt over øjnene, så øjnene holdes fugtige.Tørre øjne kan føles som sand i øjnene, når du blinker. Samtidig kan du have kløe, rødme og rindende øjne. Apoteket kan hjælpe med ”kunstige tårer” i form af forskellige typer øjendråber, som kompenserer for den manglende tårevæske. Men vær også opmærksom på, om du kan identificere andre årsager end stigende alder. Opholder du dig meget indendørs i rum med tør luft? Sidder du de fleste af døgnets timer og stirrer ind i en skærm? Tager du noget medicin, der kan give tørre slimhinder? Eller er dine tørre øjne forbundet med en bestemt årstid, så det er relevant af mistænke høfeber?
Grå stær: En folkesygdom?
Øjensygdommen grå stær er så udbredt, at man godt kan kalde det en ”aldersbetinget folkesygdom”. Sygdommen er ikke farlig. Men fordi grå stær betyder, at synet gradvis bliver nedsat, så er den meget generende.Når du har grå stær, sker der det, at øjets linse bliver mindre og mindre gennemsigtig. Jo mindre gennemsigtig, jo mere sløret bliver synet. Sygdommen kan ramme både unge og ældre, men det er mest personer over 65 år, der får grå stær.
Nogle får det kun på det ene øje, men de fleste får grå stær på begge øjne samtidig. I moden alder har de fleste stiftet bekendtskab med briller og andre hjælpemidler, så det kan i første omgang være svært at vurdere, om man bare er lidt træt for tiden, er ved at få lidt allergi, trænger til nye briller eller om det kan være en begyndende grå stær, som er flere år som at udvikle sig. For ud over nedsat syn giver grå stær hverken smerter, kløe eller andre gener i øjnene. Tjek dig selv med disse fire symptomer. Oplever du:
- Sløret syn (synet bliver gråt)
- Ændring i den måde, du opfatter farver
- At du let bliver blændet
- Dobbeltsyn
Hvis du kan genkende nogle af disse symptomer, så bestil en tid hos øjenlægen, der kan konstatere, om du har uklarheder i øjnenes linse.
Heldigvis kan grå stær behandles operativt ved, at den uklare naturlige linse bliver udskiftet med en ny og klar plastik-linse. Den gamle linse bliver fjernet ved hjælp af en ultralydsvibrator, og den nye linse bliver med det samme lagt på plads. Operationen har to fordele. Dels bliver du fri for dit slørede syn, men oveni kan den nye linse kan målrettes i forhold til dit syn, så du muligvis kan undvære enten afstandsbriller eller læsebriller.
Begge øjne bliver opereret på samme dag, og operationen foregår i lokalbedøvelse. Efter operationen skal du i en periode dryppe øjnene med nogle særlige øjendråber for at forebygge hævelse og betændelse. I ugerne efter operationen skal du tage det lidt roligt fysisk, og synet kan godt være sløret i starten. Men efter et par uger er du en ny – grå-stær-fri – version af dig selv. Dog vil lidt mere end hver 10. opleve det, der hedder efterstær. Det er udvikling af en uklar hinde pga. celleforandringer bag den nye linse. Efterstær behandles nemt med laser, så du kommer til at se klart igen.Grøn stær
Sygdommen grøn stær skyldes forandringer på øjets synsnerve. Forandringer der skyldes, at trykket i øjet ændrer sig på grund af ophobet væske. Trykket presser på den bagerste del af øjet, hvor synsnerven sidder. En nerve, der har sit navn, fordi den sørger for at transmittere billeder fra nethinden til hjernen, så den kan opfatte det, du ser. Det forhøjede tryk betyder over tid, at der kan opstå blinde pletter på nethinden. Derfor gælder det om at behandle i tide, så der ikke bliver for mange blinde pletter eller total blindhed.Grøn stær kan komme snigende ganske langsomt, og det kan være svært at opdage synsforandringer, før de lige pludselig er markante. Men sygdommen kan også opstå akut, hvis øjets afløbskanal bliver blokeret, så der ophober sig væske, som skaber et højt tryk. Hvis det sker, er du til gengæld ikke i tvivl om, at der er noget galt. For akut grøn stær giver stærke smerter i hovedet og øjet, opkastning og akut sløret syn. Tilstanden kan komme som lyn fra en klar himmel i løbet af et par minutter eller i løbet af et par timer.
Man behandler grøn stær ved at sænke trykket i øjet. I øjenlægens værktøjskasse til at sænke trykket er både særlige øjendråber, laserbehandling og operation. Heldigvis er man blevet så dygtige til at behandle grøn stær, at der er rigtig gode muligheder for at stabilisere og bevare synet.
Alderspletter på nethinden
Det er ingen hemmelighed, at alder både kan mærkes og ses. Ydeevnen bliver på mange måder nedsat i takt med alderen, og i relation til øjnene kan det betyde alderspletter, som ganske enkelt er slid. Pletterne/skaderne kommer på det, der kaldes ”den gule plet”, som er det sted på nethinden, hvor det skarpe syn bliver frembragt. Det er ”den gule plet” du kan takke for at kunne se komplicerede detaljer plus tredimensionelle ting og tegninger. Når der kommer skader her, går det i sagens natur ud over synet, og hvis det sker for dig, kan du have problemer med at læse, du kan opleve lyssky øjne, og du kan eventuelt få mørke/uklare områder centralt i synsfeltet. Ca. halvdelen af alle danskere over 70 år har – på et eller andet niveau – alderspletter og dermed risiko for nedsat syn.Symptomerne kan tiltage ganske langsomt. Husk, at du altid skal have en øjenlæge til at tjekke dine øjne, hvis du oplever nedsat syn. Hvis årsagen fx er alderspletter, så kan behandling med vitaminer og mineraler reducere risikoen for, at tilstanden bliver værre, og ultimativt kan det være relevant at behandle med laser.