Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Klar til vintersæsonen?

Vejret er nok det emne, vi danskere taler mest om. For vores vejr er omskifteligt, og påvirker vores hverdag rigtig meget. Ikke mindst i vinterhalvåret, hvor mørket og kulden skruer ned for energien og udendørsaktiviteterne – mens der til gengæld bliver skruet op for forkølelser, influenzaer og andre vinterrelaterede lidelser.
Nysen, flåd fra næsen og hoste er de klassiske symptomer på forkølelse, som er den mest udbredte infektionssygdom. Især børn bliver ofte forkølede, og mindre børn kan få op til 40 graders feber. Ved en influenza får voksne også feber, og oveni er symptomer som muskelsmerter, kulderystelser, opkastning og diarré almindelige. Begge sygdomme skyldes en virus. Derfor er der ingen effektiv behandling, men apoteket kan rådgive dig om lindring af symptomerne. 

Værd at vide om næsespray

Hvis vinteren er hård ved din næse, er det rart at kende nogle alternativer til lægemiddelbaseret næsespray, som du kun må bruge i 10 dage. Er din næse stoppet, kan du med en saltvandsspray fortynde snottet i næsen, så du nemmere kan pudse det ud og dermed skabe luftpassage i næsen. Du kan også bruge sprayen til at skylle pollen og støv ud af næsen. En stor fordel er, at sådan en spray må du bruge ofte, og endda til hele familien inkl. spædbørn. En anden næsespray, der er værd at kende, er sesamoliespray. Om vinteren er luftfugtigheden lavere end sommeren, og samtidig opholder vi os mere inden døre. Det kan give problemer med tørre slimhinder i næsen, og det kan du lindre med olie, der fugter og blødgør. 
TIP

Vintertræthed eller jernmangel?

Hvis du synes, du går rundt og er ekstra træt her om vinteren, så kan det godt være, du lige skal se på, om du spiser sundt og så varieret, at kroppen får de vitaminer og mineraler, den har brug for. Mange vælger at supplere den daglige kost med en multivitaminpille, der indeholder alle de vigtigste ting, og også findes målrettet forskellige målgrupper. Hvis du går rundt og er uforklarligt træt, og måske er svimmel, har hjertebanken, åndenød og hovedpine, så kan du mangle jern. Jern er vigtigt for, at kroppen kan producere hæmoglobin (et protein), der bærer ilt rundt via blodet. 
På foedevarestyrelsen.dk kan du se de officielle anbefalinger om jerntilskud. 

KILDER
apoteket-online.dk
medicin.dk
regionmidt.dk
Regionsjaelland.dk
sundhed.dk
sst.dk
sygeboern.dk

 

Ibumetin

Mod svage smerter i muskler og led
Håndkøbslægemiddel mod smerter. Virker både smertestillende, febernedsættende og mindsker inflammation. Kan bruges til behandling af svage smerter, f.eks. hovedpine, tandpine, muskel- og ledsmerter eller menstruationssmerter. Dæmper også hævelser, ømhed og smerter der opstår ved forstrækninger, forstuvninger og sportsskader.

Tabletter 200 mg 20 stk.