Sund viden fra apoteket
Fortrydelsespille: Prævention i nødstilfælde
Sex er dejligt. Sex er sundt. Og sex er helt basalt nødvendigt for forplantningen. Heldigvis er der masser af muligheder for at dyrke masse af sex uden at blive gravid. Kondomer, p-piller, spiral og pessar er nogle af de meget udbredte præventionstyper. For en række typer prævention er beskyttelsen mod graviditet næsten 100%. Men det kan ”smutte”, og så kan det være godt at kende den kattelem, som fortrydelsespiller er.
Sprang kondomet? Fik du revet kondomet i stykker med en negl, da det skulle rulles på? Glemte du at tage dine p-piller? Blev du så optændt af lyst, at du tog chancen? Eller har du haft ubeskyttet samleje af andre årsager? Hvis du fortryder et ubeskyttet samleje, så er det efterfølgende muligt at fortryde, du ikke var beskyttet. Helt konkret kan du gøre det med en fortrydelsespille, men det er kun i absolut nødstilfælde, for det er ikke ”bare lige” at tage sådan en ”plan B pille”.
Hvordan virker en fortrydelsespille?
Idéen med en fortrydelsespille er, at den indeholder stoffer, som blokerer, og/eller forsinker, ægløsningen. Uden æg kan der ikke ske en befrugtning, men det kræver, at pillen tages korrekt. Nogle af de hyppigst stillede spørgsmål er:- Hvornår skal man tage en fortrydelsespille?
- Hvor mange fortrydelsespiller må man tage?
Er en fortrydelsespille 100% sikker?
Nej. En fortrydelsespille er ikke nogen garanti. Så selvom du tager en fortrydelsespille, kan du stadig blive gravid. Sikkerheden afhænger af, hvor hurtigt du tog pillen, om du kastede op efter at have taget den, og hvor tæt du var på ægløsning, da du havde det ubeskyttede samleje. Også din vægt kan spille ind. For nogle studier peger på, at virkningen muligvis kan være nedsat hos kvinder, der har en BMI over 30. Uanset, hvor meget du vejer, så hold øje med, hvornår du får menstruation. Hvis den er forsinket mere end syv dage, skal du tage en graviditetstest for at tjekke, om årsagen er graviditet på trods af, at du tog en fortrydelsespille.
Hvilke bivirkninger er der ved fortrydelsespiller?
I en situation, hvor du i forvejen er presset og stresset, har du ikke lyst til bivirkninger. Men fortrydelsespiller har bivirkninger, så du skal regne med, at du fx oplever:
- Kvalme
- Opkastning
- Hovedpine
- Træthed
- Humørsvingninger
- Ondt i maven
- Brystspændinger
- Evt. blødning
Er fortrydelsespiller farlige?
Nej – de er ikke farlige. Du kan fx ikke blive steril af nødprævention. Omvendt så hedder de nødprævention, fordi det er absolut sidste nødudgang. Fortrydelsespiller er ikke bolsjer, og de indeholder en stor portion syntetisk fremstillet hormonpræparat, der ligner det, som bliver brugt i p-piller. Hormoner er ikke noget, man leger med, og det koster dyrt i bivirkninger, når du tager en fortrydelsespille.
Kan fortrydelsespiller bruges som prævention?
Nej, nej og atter nej. Fortrydelsespiller er så stærke sager, at du ikke skal fylde din krop med dem igen og igen. Det er langt mere sikkert – og behageligt – at bruge en rigtig prævention, så du glad og tryg kan dyrke beskyttet sex. Nødprævention er kun beregnet til de nødstilfælde, hvor du har været uheldig (eller måske i kådhed en smule uforsigtig), så du har haft ubeskyttet sex uden, at du gerne vil være gravid.
Hvad koster en fortrydelsespille, og hvor kan jeg købe den?
En fortrydelsespille koster knap 70 kroner. Hvis der allerede er gået 3-4 dage fra dit ubeskyttede samleje, så kan du for ca. 100 kroner oveni købe en pille, som du kan tage indtil 5 dage efter samlejet. Du kan købe de forskellige typer fortrydelsespiller på apoteket. Naturligvis er det fristende at købe online, men det er mere betryggende at få talt med en fagperson – helt anonymt – for der er rigtig meget, du skal vide om fortrydelsespiller, før du tager en. Husk at læse indlægssedlen meget grundigt.