Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Moar det klør i numsen: Børneorm og behandling

Børneorm er en ormeinfektion i tarmen, som især rammer børn mellem 5 og 10 år. Den er ufarlig, men smitter let. Og så klør den.

Børneorm symptomer


Hvis dit barn klager over kløe bagi, har I måske været uheldige at få børneorm inden for døren.

Det er en ufarlig ormeinfektion i tarmen, men det er vigtigt at behandle den hurtigt, da den er både smitsom og ubehagelig. Selv om det ofte er børn som får infektionen, kan den også smitte voksne.

Hvordan ser børneorm ud?


Man kan genkende børneorm som gulhvide orme, ca. 1 cm lange og tynde som sytråd. Man kan se orme uden på afføringen eller omkring endetarmsåbningen. De fleste opdager børneorm, fordi det klør voldsomt ved endetarmens åbning, særligt om aftenen og natten. 

Hvordan får man børneorm?

Børneorm smitter gennem æggene – selve ormen smitter ikke.

En orm kan lægge over 10.000 æg, som bliver udskilt fra endetarmen. Smitte sker, når æggene kommer i kontakt med fx håndklæder eller sengetøj, eller hvis barnet klør sig og spreder dem via sine hænder.

Når andre får æggene på hænderne og efterfølgende putter dem i munden, kommer æggene ned i tarmen, hvor de bliver til orme. Sådan kan man også smitte sig selv igen.

Det vigtigste redskab i kampen mod børneorm er god hygiejne. Vask hænder ofte og grundigt, især efter toiletbesøg og før måltider. Klip neglene ned og vær omhyggelig med at holde dem rene, fx ved at skrubbe dem, så der ikke kan samle sig æg nedenunder. Husk også at orientere børnenes skole og institution, hvis jeres barn er smittet. 

Behandling af børneorm med medicin

Hvis man har fået børneorm, er det vigtigt at behandle hele husstanden med en kur mod børneorm – også dem, der ikke har symptomer.

Behandlingen består af medicin, som dræber ormene, men ikke æggene. Derfor skal behandlingen gentages. Det er vigtigt, at man følger vejledningen for den specifikke medicin til punkt og prikke for at komme af med ormene. Læs indlægssedlen grundigt og spørg på apoteket, hvordan medicinen skal bruges.

Når børnene har fået første behandling, kan de komme i skole og institution igen. Man kan stadig opdage levende orme i afføringen, selv om behandlingen er i gang, da ormene kan overleve et par dage efter.

Hvis man stadig er generet, når behandlingen er overstået, bør man gå til lægen. 

Vidste du…Kom børneorm til livs

  • Hele husstanden skal behandles på samme tid. Medicinen kommer enten som tabletter eller i flydende form. 

  • Husk, at behandlingen skal gentages. Læs mere i indlægssedlen eller spørg på apoteket.

  • Sørg for grundig håndvask efter toiletbesøg og før alle måltider.
  • Hold neglene korte og rene.

  • Vask med vand omkring endetarmsåbningen hver morgen – og husk selv grundig håndvask bagefter.

  • Skift sengetøj, håndklæde og undertøj ofte og vask det på min. 60 grader.

  • Vask alt legetøj grundigt.