Sund viden fra apoteket

Nyttig viden om vaginal ubalance

Ordet ”ubalance” bliver brugt om problemer i kvindens intimzone, fordi problemet tit skyldes, at den hårfine balance i skedens bakterieflora bliver påvirket. Fx på grund af en sygdom, en bakterie eller den meget udbredte årsag – svampesporer. Her får du svar på, hvordan du bliver inficeret med en svampeinfektion, og hvordan du behandler det.
Symptomerne på, at der er fare på færde i skeden, er typisk, at dit udflåd ændrer sig. Almindeligt udflåd er ret tyndt, slimet og lidt hvidligt. Det er sundt og naturligt, fordi det er skedens automatiske måde at holde sig ren på. Mængden af udflåd kan ændre sig i løbet af cyklus. Hvis du pludselig får rigtig meget udflåd, grynet udflåd, eller udflåd med fiskelugt, så skal du være opmærksom. Lugter dit udflåd af fisk, så har du formodentlig fået en bakteriel infektion. En bakteriel infektion kan du fx få, fordi er kommer uønskede bakterier udefra. Helt lavpraktisk kan det ske, hvis du tørrer dig bagfra og frem, når du har tisset, for så kan du komme til at gnide bakterier fra endetarmen hen til skedeåbningen, hvorfra de har adgang til skedens slimhinde. Svampeinfektion kommer til gengæld sjældent udefra og her er udflådet hvidt og grynet – lidt a´ la´ hytteost at se på.  

Du har sikkert allerede svampen

I omkring 90% af de tilfælde, hvor en kvinde får svamp i skeden, er det udløst af svampen Candida Albicans. Og den har mange kvinder som en del af den naturlige flora i skeden. Men hvis man har svampesporer i skeden fra naturens hånd, hvorfor begynder de så pludselig at lave ballade? Forklaringen findes i kvindes sårbare – og nøje afbalancerede – mikrobiologiske miljø i skeden. Til at sørge for denne afbalancering har kvinden sunde mælkesyrebakterier i skeden. De er designet til at opretholde et surt miljø. Surhedsgrad måles i enheden pH, hvor det neutrale punkt (som fx vand) ligger på 7. Basisk miljø er 8 og derover, og surt er 6 og derunder. I skeden skal der være et pH-niveau mellem 3,8 og 4,4. Det beskytter nemlig bedst mod infektioner. Men hvis pH-værdien i skeden kommer uden for dette interval, så kan mælkesyrebakterierne ikke længere styre Candida Albicans, og så begynder svampen at formere sig. Og det kan de gøre ret hurtigt, fordi skeden er varm og fugtig, hvilket er perfekte vækstbetingelser for svampesporer. 

Symptomer, statistik og årsager

Hvis du aldrig har prøvet at have skedesvamp, så har du været heldig. For 75% af alle kvinder får det i løbet af deres liv, og hver anden kvinde får mere end to infektioner. Hvis du først har haft det, er der risiko for, at det kommer igen. Ud over tidligere svampeinfektioner kan svamp i skeden opstå af flere årsager. Det kan opstå i forbindelse med, at du får behandling med kortison eller antibitika. Det kan opstå hos diabetikere og kvinder med nedsat immunforsvar. Det kan opstå på grund af højt østrogenniveau, hvilket betyder, at unge piger og gravide kvinder generelt har øget risiko. Og det kan opstå, når tæt og stramt tøj skaber ekstra varmt og fugtigt miljø i trusserne, hvilket giver ekstra gode betingelser for svampesporer. Symptomerne kan komme nærmest som lyn fra en klar himmel, og det absolut dominerende symptom er kløe. Både i selve skeden og på skamlæberne, som kan blive røde, hævede og nærmest brænde på grund af svie og kløe. Udflåddet ændrer sig typisk og bliver klumpet og hvidligt. Skedesvamp er ikke farligt, men det skal altid behandles, og det kan du gøre med et håndkøbspræparat. 

Behandling af skedesvamp

Hvis du har symptomer på skedesvamp, og det ikke går væk af sig selv, så skal det det behandles. I 77% af tilfældene har svampeinfektionen bidt sig fast både inde i skeden og på huden omkring skedeåbningen, så det bedste er at behandle begge steder. Til skeden bruger du en vaginal tablet, som du skyder op i skeden med et hygiejnisk indføringshylster før sengetid. Den skal du kun tage en enkelt gang, men cremen skal du bruge 1-2 uger efter, at symptomerne er forsvundet. Hvis det er første gang, du har svamp, skal du lige forbi din egen læge for at få en snak om, hvorvidt det 100% sikkert er svamp. Hvis du har haft skedesvamp før, og er helt fortrolig med symptomer og behandling, så kan du straks gå på apoteket. Hvis behandlingen ikke virker, eller du får svamp igen og igen, så tal med din læge om andre muligheder for behandling.

OBS

Forebyg vaginale gener
  • Undgå helst sæbe i skridtet – og ellers brug en særlig intimsæbe med lav pH-værdi
  • Tør dig forfra og bagud, når du har været på toilettet
  • Vask dig aldrig indvendig i skeden (heller ikke med rent vand)