Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Diarré er ikke en sygdom men et symptom

Forstyrrelse i afføringen er noget, alle mennesker kender til. Er den for træg, giver det udfordringer. Men endnu værre er det at have diarré, og skulle på toilettet som lyn fra en klar himmel. Hvorfor får man diarré? Er det muligt at forebygge? Og hvordan behandler man det? Få svarene her.
Definitionen på diarré er, at du mere end tre gange om dagen skal lynhurtigt på toilettet pga. afføringstrang. Diarré er ikke i sig selv en sygdom men et symptom. Fx på infektion med en bakterie, virus eller parasit. Symptomerne er først og fremmest tynd afføring, der kan være vandig og slimet. I nogle tilfælde kan afføringen blive grønlig eller indeholde blod. Men har du en infektion i mave/tarm, får du formodentlig andre symptomer end den tynde afføring. Typisk giver det mavekneb, der kan være kolikagtig. Du kan også risikere at få feber, kaste op og i det hele taget føle dig rigtig syg og dårlig. 

Årsager til diarré

I langt de fleste tilfælde er årsagen til diarré en mikroorganisme, der kommer ind i din krop: 
  • Det kan være en virus, hvor norovirus, rotavirus og adenovirus er nogle af de hyppige
  • Bakterier, der fremkalder diarré, er fx campylobacter, salmonella og E-coli
  • Parasitter er vi ikke så udsat for her i Danmark, men man kan få dem med hjem fra ferier i udlandet
Den hyppigste årsag til diarré blandt danskerne er norovirus, som giver den kendte Roskildesyge. Norovirus smitter enormt nemt fx på en arbejdsplads, hvor man bruger samme toilet, og måske buffetordning til frokost, eller en institution, hvor børnene leger tæt, og har fælles toiletter. En anden årsag til diarré er psykisk pres fx i en stresset periode, en periode med bekymringer, før en eksamen eller i andre situationer, hvor du føler dig utryg. 

Forebyg diarré

Det kan være svært at gardere sig 100%, fordi diarré kan smitte så nemt, og fordi en virus eller bakterie er usynlig. Men med disse tre råd forebygger du godt: 
  • I køkkenet: Du har sikkert hørt, at man skal passe på, når man håndterer rå kylling i sit køkken. Det er fordi bakterien campylobacter tit findes i kyllingekød, og hvis saft fra en rå kylling findes på bordet, på skærebrættet eller på kniven, så kan det blive overført til fx salaten, så du får bakterien indenbords via mad, der ikke er blevet varmet op. Sørg derfor altid for at holde saft fra råt kød helt isoleret i køkkenet.
  • På rejser: I udlandet er bakteriefloraen tit anderledes end den hjemmevante. Så spis kun gennemstegt mad, drik kun vand på flaske og husk, at håndsprit er din bedste ven, når du gerne vil forebygge rejsediarré.
  • I hverdagen: En fordøjelse i balance er mere robust. Fx kan tarmen godt lide at have fibre at arbejde med. Ud over fiberrig kost kan du tage loppefrøskaller som dagligt tilskud af fibre. De er helt naturlige, og suger væske til tarmen, plus danner gel, så afføringen fungerer bedre. Du kan bruge loppefrøskaller ifm. både diarré, forstoppelse og irritabel tyktarm.

Behandling af diarré

  1. Tag et middel til at stoppe den hyppige og vandige afføring
  2. Drik rigelig væske – og tilsæt evt. salt og sukker – eller køb en særlig blanding på apoteket, så du får genoprettet din væske- og saltbalance
  3. Spis mad, der indeholder stivelse dvs. fx kogte ris og havregrød
Husk, at hvis der er blod i din afføring, eller hvis du har diarré og feber i mere end to dage, så skal du kontakte din læge.

Kilder:
biodanepharma.com
herlevhospital.dk
imodium.dk
min.medicin.dk
ssi.dk
sst.dk
sundhed.dk