Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Allergireaktioner - hvilke typer findes der?

Der findes traditionel 4 forskellige typer allergireaktioner. Bliv klogere på hvilken type du har og læs hvordan du kan behandle de mest udbredte typer af allergi.

Allergi opdeles traditionelt i fire typer baseret på immunsystemets reaktioner:

  1. Type 1 (straksallergi), hvor symptomerne vil være nældefeber, høfeber og astmatiske reaktioner. Symptomerne kan være udløst af dyrehår, pollen, fødevarer, latex, penicillin og husstøvmider.

  2. Type II, som er sjælden, og mest ses i forbindelse med allergi over for visse lægemidler, og også kan ses ved blodtransfusion, hvis blodtyperne ikke passer sammen. Symptomerne kan være blodmangel på grund af ødelagte røde blodceller eller mangel på hvide blodceller og/eller blodplader.

  3. Type III immunkompleks-allergi, hvor symptomerne kan involvere forskellige organer på grund af aflejringer af antigen-antistof komplekser. Reaktionen kan ses over for forskellige proteiner og mikroorganismer, blandt andet skimmelsvampe og bakterier, og kan ses i bestemte erhverv.

  4. Type IV (kontaktallergi), hvor symptomerne særligt er hudeksem eller lignende. Det kan være udløst af diverse kemiske stoffer som f.eks. farvestoffer, metaller, konserveringsmidler og parfumestoffer.
Kilde: Sundhedsstyrelsen

De mest udbredte typer allergi og behandligsforslag

   Allergisymptom   Behandling 

Høfeber
Type 1 allergi

Ca. 1 mio. danskere har høfeber. Symptomerne er en næse, der løber med tyndt sekret eller er stoppet til, og kløe/rødme i øjne og næse. Hvis man har høfeber, reagerer man på allergener som f.eks. pollen, dyrehår eller husstøvmider. 30% af alle, der har høfeber, har også astma.  Mange kommer rigtig langt med lokal behandling af øjne og næse. Dvs. øjendråber og næsespray. Er det ikke nok, kan du supplere med antihistamin i tabletform. Det er vigtigt at behandle høfeber, for hvis din næse er stoppet, trækker du vejret gennem munden – og dermed får du ufiltrerede allergener direkte ned i lungerne.

Astma
Type 1 allergi

Astma er en sygdom i lungernes bronkier, og det giver hoste og vejrtrækningsproblemer. Første tegn kan være pibende vejrtrækning, så snart du er en smule fysisk aktiv. Senere kan du blive voldsomt forpustet ved aktivitet og føle åndenød, selvom du sidder stille. Du kan arve astma, og sygdommen kan også udløses af allergi. 70% af dem, der har astma, har også allergi. Behandlingen er inhalationsmedicin, som du suger ned i lungerne. Som regel en kombination af forebyggende medicin og akut medicin ved anfald.Astma er kronisk, men med den rigtige behandling kan sygdommen holdes på et niveau, så du kan leve helt ligesom andre.

Tip: Undgå mados, tobaksrøg, brændeovn, stearinlys og de ting, du er allergisk overfor.

Kontakteksem
Type IV allergi

Kontakteksem er en irritationstilstand i huden. Det kan opstå som følge af ydre påvirkninger fra irritanter som vand og sæbe eller allergifremkaldende stoffer. Har man haft børneeksem, er man ekstra udsat for at få kontakteksem. Uanset om kontakteksemet skyldes irritation eller allergi, påvirkes huden på en måde, som minder om betændelse. Undgå at udsætte huden for allergifremkaldende eller hudirriterende stoffer. Vær opmærksom på advarselstegn på emballagen, der både advarer mod allergifremkaldende og irritative stoffer. Brug evt. handsker ved uundgåelig kontakt med allergenet.

Læs mere om allergi

Sund viden fra apoteket

Sådan behandler du din høfeber

Der findes ikke nogen facitliste over, hvordan du behandler din høfeber bedst muligt. For det er individuelt, hvordan vi mennesker reagerer på de forskellige typer høfebermedicin. Men grundlæggende handler det om så vidt muligt at reducere berøringen med pollen og at bruge medicin med antihistamin.
Sund viden fra apoteket

Forårsforkølelse – eller allergi?

Nys, røde øjne og løbenæse er karakteristisk for en forårsforkølelse. Men det kan også være symptomer på allergi. Når pollensæsonen begynder, skal du være ekstra opmærksom på, om du har fået allergi. Hver 3. får ikke behandling – ganske enkelt fordi allergien ikke bliver diagnosticeret.