Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Kvinde min…

Kvinder skal lægge krop til lidt af hvert i løbet af livet. Graviditet og overgangsalder er to af de helt store udfordringer – selvom begge dele er en overgang. Kvindens sarte kønsorgan har til gengæld brug for opmærksomhed og pleje hele livet.
Kvinder har både ydre kønsorganer og indre kønsorganer. De ydre består af to sæt kønslæber – yderst de store og inderst de små – som omslutter åbningen til vagina (skeden). Inden for kønslæberne er skeden, hvor et komplekst samspil mellem bakterier sørger for balance i det lune og fugtige miljø. 

Overgangsalderen: Hvornår og hvordan?

Gennemsnitsalderen er 52 år, men mange kvinder går i overgangsalderen både før eller senere. De første tegn er som regel blødningsforstyrrelser, og måske begyndende hedeture, og til sidst stopper menstruationen. Man har defineret, at når der er gået et år siden sidste menstruation, så er kvindens menopause indtrådt. 

Årsagen til overgangsalderen, og alle forandringerne i kvindens krop, er hormoner. Når de æg, kvinden er udstyret med fra fødslen, er opbrugt, stopper hormonproduktionen, og det udløser overgangsalderen. Nogle kvinder mærker intet til overgangsalderen, men 3 ud af 4 kvinder har gener. Nogle oplever direkte invaliderende gener, som kan vare lige fra et par måneder og helt op til 10 år. 

Hedestigninger og svedeture

I overgangsalderen er kroppens evne til at regulere temperatur i ubalance. Det betyder, at kroppen pludselig kan eksplodere i varme. Varmen er især intens i nakken, i ansigtet og på hele overkroppen. Hedestigningerne kan være ledsaget af både hjertebanken, blussende kinder og overproduktion af sved, så ansigt, nakke, arme og overkrop er badet i sved. Hedestigninger og svedeture kommer især om natten, og det går naturligvis ud over både søvnkvalitet og ikke mindst livskvalitet, fordi man konstant er dødtræt. Antallet af hede- og svedeture i løbet af et døgn er forskelligt. Hos nogle drejer det sig blot om et par stykker, mens andre snildt kan have fem i timen. 

Ud over problemer med varme og sved kan overgangsalderen give psykiske udfordringer, sarte slimhinder plus smerter i muskler og led. Cocktailen af gener kan blive så generende, at det er relevant at søge hjælp. Hormonbehandling er effektivt, men hvis du ikke har lyst til at bruge hormoner, kan apoteket vejlede dig om naturlægemidler. Fx findes der mod hedestigniner og svedeture et naturlægemiddel, som er fri for både hormoner og planteøstrogen.

Et godt, og generelt, råd er at holde sig så vital som muligt. Ikke blot i overgangsalderen men hele livet. Dvs. at dyrke motion, så du vedligeholder din kondition og dit bevægeapparat. At spise sundt, og evt. kombinere med kosttilskud, så du får den næring, din krop skal bruge for at have energi. Plus naturligvis at undgå rygning.  

Ubalance ”for neden”: Bakterier eller svamp?

I skeden har kvinder fra naturens hånd mange forskellige bakterier, som er en del af kroppens immunforsvar. Især mælkesyrebakterier er vigtige, fordi de sørger for et surt miljø (pH-værdi mellem 3,8 og 4,2) samtidig med, at de bekæmper bakterier, der kan udløse betændelse. Bliver der for få mælkesyrebakterier, kan balancen tippe, og så opstår der betændelse (hedder bakteriel vaginose eller skedekatar på fagsprog). Du kan kende det på symptomerne: 
  • Svie og kløe
  • Tyndt hvidligt/gråligt udflåd (der evt. skummer)
  • Ubehagelig fiskelugt (der tit bliver værre efter samleje)
Årsagen til, at der opstår ubalance i bakterierne kan fx være stress og hormonelle svingninger i forbindelse graviditet, menstruation og overgangsalder (efter overgangsalderen har kvinder færre mælkesyrebakterier i skeden). Og lidelsen kan også udløses af hyppig sex og/eller mange forskellige partnere. 

Kan årsagen til symptomerne være noget andet end bakterier? Ja – en svampeinfektion har næsten de samme symptomer. Det opstår også på grund af, at bakteriefloraen i skeden ændrer sig, så svampen Candida Albicans vokser – fx i forbindelse med diabetes, graviditet eller antibiotikabehandling. De store forskelle på bakteriel infektion og svamp er, at: 
  • Svamp lugter ikke
  • Ved svampeinfektion er dit udflåd tykt, hvidt og klumpet (ligner hytteost)
Men ellers giver skedesvamp også svie og kløe ved skedeindgangen, og slimhinderne kan blive så sarte, at der er smerter både ved vandladning og samleje. Hvis du er generet af svie, kløe og udflåd, så tag en snak med apoteket. Du kan få håndkøbsmedicin til at afhjælpe problemet uanset, om det er svamp eller betændelse.  

Styr på præventionen?

Præventions formål er at forhindre graviditet i de perioder af livet, hvor du ikke har planer om at blive gravid. Heldigvis findes der mange forskellige, og rigtig gode, måder at beskytte mod graviditet. Det kan fx være en fysisk barriere som fx et kondom eller et pessar, eller et middel med hormoner, så kvinden ikke får ægløsning. Hvis du har prøvet, at præventionen svigter, eller at du af andre årsager har haft ubeskyttet sex, så ved du, hvor ubehageligt det er at tælle dage frem til forventet menstruation. I sådan et tilfælde kan du på apoteket købe nødhjælp i form af en såkaldt fortrydelsespille. Du skal tage den hurtigt efter ubeskyttet sex, og du skal regne med en del ubehag. Så det bedste er, at du altid bruger prævention. 


KILDER:
sundhed.dk
godovergangsalder.dk
pharmaforce.dk
min.medicin.dk
ssi.dk