Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Sunde og smukke fødder

Dine fødder skal både være stærke og elastiske for at bære dig gennem livet. Derfor består fodens skelet af hele 26 knogler, der sammen med ledbånd, muskler og sener udgør et anatomisk mesterstykke. Men det ydre – dvs. hud og negle – har også betydning.
Forår og sommer betyder af med sko og strømper, så fødderne kan smutte ned i et par sandaler, klipklapper eller åbne sko. Måske har du været flink til at passe og pleje dine fødder i løbet af vinteren. Måske har fødderne levet deres eget skjulte liv hele vinteren uden, at du har skænket dem ret mange tanker. Uanset, hvordan dine fødder er kommet gennem vinteren, så er det nu sæson for at vise fødderne frem. Og det er en god anledning til at give dem ekstra opmærksomhed. 

Tjek fødderne for svamp

Fodsvamp er ekstremt udbredt. Lidelsen skyldes dermatofytter. Det er en type skimmelsvampe, der lever i proteinstoffet keratin, som du har i hudens hornlag (det øverste lag). Generelt trives svampesporer godt, hvor der er lunt og fugtigt, hvilket der er i et par sportssko. Derfor er fodsvamp især udbredt blandt voksne, der dyrker motion. Det er vigtigt at understrege, at fodsvamp ikke er farligt. Men det er ubehageligt, fordi huden kan blive øm, og så smitter det meget nemt. 

Du tjekker dine fødder for svamp ved at kigge efter, om der er sprækker, fortykket hud og afskalninger eller røde områder, der svier – især mellem tæerne. Fodsvamp begynder tit mellem de to yderste tæer. Men det smitter hurtigt og nemt via hudskæl, så der kan opstå svamp både i fodsålerne, op på siden af fødderne og i/under neglene. Hvis fodsvampen har bredt sig til neglesvamp, bliver neglen gullig, fortykket og porøs, og ultimativt kan neglen løsne sig. 

Fodsvamp er nemt og effektivt at behandle med en særlig creme, som du kan købe på apoteket. Bagefter er det en god idé, at du forebygger, for ellers er der nemlig risiko for, at svampen kommer igen. Du forebygger ved at: 
  • Bruge badesandaler i svømmehal og træningscentre (plus hjemme i badeværelset, hvis et familiemedlem har fodsvamp)
  • Bruge strømper af naturmateriale, så huden kan ånde
  • Tørre fødderne grundigt efter badet – især mellem tæerne
  • Gå med luftige sko så snart, det er muligt
  • Skifte strømper og sko i løbet af dagen, hvis du døjer med fugtige fødder
TIP

Skønhedskur til dine fødder

Måske plejer du at fejre foråret med et fodbad, hvorefter du sliber, pudser og polerer både fødder og tånegle, før du slutter af med at lægge sæsonens nye neglelak. Det er bestemt dejligt. Men vidste du, at du på apoteket kan købe en ”fodmaske”? Fuldstændig som du kender det fra masker til ansigtet kan du på apoteket købe et par sokker, der indeholder ingredienser, som på blot 30 minutter går til kamp mod føddernes tørre og fortykkede hud. 

KILDER
sst.dk
sundhed.dk
sygevoksne.dk
medicin.dk
aleris.dk