Sund viden fra apoteket

Dårligt nyt til pollenallergikere

Siden 1985 har Astma-Allergi Danmark hver eneste dag målt, hvor mange pollen, der er i den danske luft. Det giver pollenallergikere mulighed for justere medicinen, og desværre bliver det mere og mere aktuelt at oplyse om pollen. Der bliver nemlig flere allergikere, og pollensæsonen er blevet længere og værre.
Astma-Allergi Danmark har opstillet to danske pollenfælder. I hhv. Viborg og København står fælderne placeret i 15 meters højde, hvorfra de konstant fanger pollen, som hver dag præcis klokken 13 bliver leveret til et laboratorium. Her bliver hvert enkelt pollen tjekket under mikroskop og defineret efter internationale standarder. På den baggrund udsendes dagens pollental, der er guld værd for allergikere, som konstant må navigere i forhold til pollenniveauet. Ikke mindst i de perioder, hvor pollentallet er højt, så det er endnu mere relevant både at forebygge og behandle. Og desværre er klimaforandringerne dårligt nyt – også i relation til pollenallergi: 
 • Pollensæsonen kan blive op til to måneder længere
 • Mængden af pollen stiger, hvilket forværrer de allergiske reaktioner
 • Antallet af dage med meget højt pollental stiger
 • Pollen kan komme til at virke kraftigere og dermed virke mere allergifremkaldende, så flere får pollenallergi
Eneste plus er, at hvis klimaforandringerne giver tørre somre, som den vi havde i 2018, så visner græsplænerne, hvilket græsallergikere helt sikkert vil glæde sig over. 

Kend forskel på høfeber og forkølelse

Høfeber er det almindelige ord for straks-allergi, som opstår på grund af et allergen. Meget typisk pollen, men symptomerne kan også udløses af fx pelsdyr, husstøvmider og skimmelsvamp. Men hvis du ikke har været allergiker før, hvordan kender du så forskel på, om du har en allergisk reaktion eller blot er forkølet? 
 • Hvis sekretet fra din næse er gulligt og tykt, er det en forkølelse, mens høfeber giver tyndt og mere vandigt sekret
 • Kraftige nyseanfald er tegn på høfeber, hvor-imod en forkølelse typisk blot udløser et par nys
 • Kløe er et tydeligt tegn på høfeber – fx kløe i øjnene, næsen og svælget
 • Rindende øjne er også et symptom på, at du har høfeber og ikke bare er forkølet
 • Hvis dine symptomer kommer på et bestemt tidspunkt hvert år, taler det for høfeber og imod forkølelse.
Stoppet næse, hoste og utilpashed er fælles symptomer. 

Tip

Den bedste behandling til din høfeber

Ønsker du din bedste behandling af din høfeber, så kom ned på apoteket og sammen finder vi det medicin, som er bedst til dig.

Vigtigt

Derfor skal du få testet, om du har høfeber

Det er rigtig skidt for dit helbred, og fremtidsudsigterne for din allergi, hvis du ikke får behandlet din høfeber. For det første går det ud over din livskvalitet, men det kan også betyde, at høfeberen accelererer, så den bliver sværere at behandle, og ultimativt kan du udvikle astma. Hvis du har mistanke om, at dine symptomer kan være høfeber, så skynd dig til lægen og få testet, om du er allergisk over for noget.

Sådan behandler du din høfeber

Der findes ikke nogen facitliste over, hvordan du behandler din høfeber bedst muligt. For det er individuelt, hvordan vi mennesker reagerer på de forskellige typer høfebermedicin. Men grundlæggende handler det om så vidt muligt at reducere berøringen med pollen og at bruge medicin med antihistamin. Når en person med høfeber bliver påvirket af det aktuelle allergen – fx pollen – så sker der nemlig det, at kroppen fejlagtigt frigiver histaminer, som udløser symptomerne. Og antihistamin er et antistof mod disse histaminer. Hvis det er muligt at lindre, eller helt fjerne, dine symptomer med lokal behandling, er det altid det bedste. Så prøv først med øjendråber og næsespray mod høfeber. Lad apoteket guide dig, så du får det, der matcher dine symptomer bedst. Hvis den lokale behandling ikke reducerer symptomerne til et acceptabelt niveau, så kan systemisk behandling – dvs. tabletbehandling, der virker i hele kroppen – være løsningen for dig. Og brug under alle omstændigheder denne hjælp-til-selvhjælp-liste: 

 1. Undgå pollen i øjnene – tør øjenomgivelserne med en våd øjenserviet og brug solbriller eller cykelbriller, når du er udenfor, skyl evt. øjene med sterilt saltvand

 2. Luft ud i din bolig om morgenen og om aftenen, hvor pollenkoncentrationen i
  luften er lavere end midt på dagen

 3. Skyl håret, så du får pollen væk, før du går i seng

 4. Hæng ikke vasketøj udenfor i pollensæsonen, men tør i tumbleren, så du undgår pollen i tøjet

 5. Hold vinduerne i bilen lukket, når der er pollensæson.

Astma?

TIL: Dig, der har høfeber
FRA: Astma-Allergi Danmark

Hvis du har høfeber, opfordrer Astma-Allergi Danmark til, at du også bliver tjekket for astma. 60-80 % af alle astmapatienter har høfeber og 20-40 % af høfeberpatienterne har også astma. Men fordi mange ikke er opmærksomme på sammenhængen, er der fare for at overse det, og det giver risiko for nedsat lungefunktion og astmaanfald.