Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Hvad er overgangsalderen?

Kvindens overgangsalder er et naturligt – men for mange kvinder et ekstremt generende –  fænomen. Rent teknisk handler det om, at kvindens lager af medfødte æg slipper op. Det sker typisk omkring 52-års alderen, og når en kvinde ikke længere har ægløsning, frigøres der ingen hormoner. Første konkrete tegn på, at en kvinde er ved at gå i overgangsalderen er, at menstruationerne bliver uregelmæssige for til sidst at stoppe. Et liv uden menstruation vil de færreste kvinder klage over. Men de reaktioner, der er i kroppen, som savner sine hormoner, er til gengæld ikke nogen fest. 

Er overgangsgener kun en overgang?

Den gode besked er, at nogle af de gener, du har i overgangsalderen, forsvinder igen, når du er ”ude på en anden side”. Men derfor kan overgangsalderen godt føles som en evighed for de kvinder, der er meget generet. De mest udbredte gener er: 
  • Hedestigninger, hvor kroppen lige pludselig blusser op, så det føles som om, du nærmest kan eksplodere af varme. Hos nogle kvinder giver det røde kinder, som gør hedeturene synlige og derfor ekstra irriterende. Men hedeturene vil aftage, og de forsvinder på et tidspunkt helt.

  • Svedeture kan ledsage hedestigningerne, så kroppen nærmest bliver badet i sved. Det er naturligvis invaliderende for livskvaliteten, hvis det sker flere gange i timen. Ikke mindst om natten, hvor det giver meget urolig søvn og betyder, at kvinden føler sig ”træt som et alderdomshjem”. Ligesom hedestigningerne vil svedetur-
    ene klinge af for til sidst helt at forsvinde.

  • Humørsvingninger er også noget, der kan udløses af den hormon-
    elle ubalance, som kroppen oplever. Kombineret med hedestigninger, svedeture, søvnproblemer og træthed er det en rigtig træls cocktail. Men fat mod – også humørsvingningerne vil fortage sig.

  • Smerter i muskler og led er også en overgangsgene, der kan påvirke livskvaliteten meget, for hvilken kvinde ønsker at blive fysisk begrænset på grund af hormonmangel? Smerterne forsvinder helt, når overgangsalderen er slut.
Ud over de gener, der ”bare” er irriterende, er der også udfordringer, som potentielt kan påvirke sundheden. Det er afkalkning af knog-lerne og forkalkning af blodkar, der i værste fald kan føre til hhv. osteoporose og hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det ekstra vigtigt, at du som kvinde i overgangsalderen dyrker motion, passer på vægten, spiser sundt, er ikke-ryger, sparer på alkoholen og gør din søvn så uforstyrret som mulig.