Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Hæmorider: Behandling og forebyggelse

Hæmorider er almindelige og ufarlige. Måske kan de irritere lidt, hvis de svier og klør eller er svære at holde rene på grund af ujævnheder. Men det er kun, hvis hæmorider gør ondt, at det er nødvendigt at behandle. Her får du gode råd om at forebygge – og om at behandle effektivt og nænsomt fx med hæmoride creme eller salve mod hæmorider.

Hvad er en hæmoride?

Hvis du har stillet dig selv spørgsmålet: Hvordan ser en hæmoride ud? Så er svaret, at den ligner en lille åreknude, for det er nemlig det, den er. Det kan være en udvendig hæmoride – dvs. at en blodåre poser ud – og det kan være en indvendig hæmoride. Sidder en hæmoride udvendig, opdager du den, når du tørrer dig efter toiletbesøg, eller hvis den gør ondt. En indvendig hæmoride kan være sværere at opdage. 

Er en hæmoride blød eller hård?

En hæmoride består af væv ligesom resten af kroppen. Den er fast uden at være hård. Du kan mærke den som en bule i endetarmen. Måske glider den ud, når du har afføring, og trækker sig derefter ind. Nogle gange kan man selv proppe bulen ind, men det skal du være varsom med. For en hæmoride er som sagt en åreknude, og sådan en er der blod i. Hvis du på apoteket spørger: Kan man trykke en hæmoride? Så er svaret, at du skal passe på. Hvis du trykker hul på den, har bakterier nem adgang til dit blod, og bakterier er der som bekendt masser af i endetarmen. 

Kan en udvendig hæmoride gå væk af sig selv?

Årsagen til hæmorider kan være øget tryk. Fx i forbindelse med graviditet, fedme, hårdt fysisk arbejde med tunge løft eller hård afføring. Hård afføring betyder, at du trykker hårdt for at presse afføringen ud. Hvis du har hård afføring og forstoppelse, så er det første sted, du med fordel kan sætte ind, så afføringen bliver mere blød. Behandling af hård afføring er en cocktail af masser af væske, masser af fibre i din kost, motion og afføringsmiddel. Apoteket kan rådgive dig om forskellige afføringsmidler, som du kan få i håndkøb. En hæmoride kan godt gå væk af sig selv, hvis du fx har haft en periode med forstoppelse. Men det sikreste er hæmoride behandling ved at løsne op for forstoppelsen. 

Hvordan får man hæmorider til at forsvinde?

Hvis du har forstoppelse og hård mave, er det første valg af middel mod hæmorider at behandle den hårde mave. Det er faktisk altid en anbefaling, at du sørger for gode toilet-, kost- og motionsvaner, når du har hæmorider – og når du gerne vil forebygge hæmorider. Men det kan jo også være, at du har hæmorider af andre årsager. Og så er det relevant at kigge på et middel mod hæmorider.

Kan man fjerne hæmorider med creme?

Der findes salve mod hæmorider, hæmoride creme, gel mod hæmorider og stikpiller mod hæmorider. Dine første spørgsmål er sikkert: Hvor lang tid tager en hæmoride om at forsvinde? Hvad virker bedst mod hæmorider? Kan man få hæmoride creme i håndkøb? Ja – apoteket kan rådgive dig om forskellige håndkøbsmidler til behandling af hæmorider. Det plejer at være mest effektivt med udvendig hæmoride behandling – dvs. et middel, som du kan smøre på udvendigt og et lille stykke op i endetarmen. Stikpiller forsvinder hurtigt længere op i endetarmen. Både creme, salve og gel kan lindre smerter, rifter, irritation og kløe i løbet af et par uger. 

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke slipper af med mine hæmorider?

Hvis et håndkøbsmiddel mod hæmorider ikke løser dine problemer, så tag en snak med din læge for at få en vurdering og anbefaling. Der findes receptpligtige midler, som kan være en mulighed for dig, og det er også muligt at fjerne hæmorider via en operation. En meget almindelig metode er, at man ganske enkelt sætter en elastik omkring roden på hæmoriden, så den visner og falder af.