Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Gode råd fra farmaceuten om høfeber

”Ca. 4 ud af 10 ved ikke, at de har høfeber, og det er ærgerligt. Deres symptomer bliver ikke lindret, hvilket påvirker deres livskvalitet og nattesøvn. Høfeberen kan accelerere, så den bliver sværere at kontrollere, og kan øge risikoen for at udvikle astma.”
”Det er et fantastisk job at arbejde på et apotek. Vi kan hjælpe folk her og nu, og det er en stor tilfredsstillelse at se kunderne blive glade” siger Anette Stilling Jensen, der til daglig er farmaceut på Løve Apoteket i Herning. For på baggrund af vores viden kan vi spørge ind til symptomer og på den måde finde frem til den helt rigtige behandling. Fx når det handler om allergi, hvor vores fornemmeste opgave er at rådgive individuelt om symptomer og behandlingsmuligheder, så kunden får et solidt grundlag for at tage en beslutning.”

Forår = pollensæson

”Allergi møder vi hele året, og det er et af de områder, vi rådgiver meget om. Det er vejret, der styrer, hvornår pollensæsonen begynder. Jo varmere det er, jo før viser de første pollen sig.  Som regel er det i februar, de første pollen fra el og hassel begynder at genere. Derefter kommer elm, og det helt store peak kommer i april/maj, hvor antallet af birkepollen eksploderer. Midt og sidst på sommeren topper græs og bynke, og i løbet af september klinger pollensæsonen af.”

Fakta om allergi og høfeber

”Høfeber er den type allergi, som man kalder straks-allergi, fordi symptomerne kommer med det samme. Man er blevet overfølsom over for et allergen som fx pollen, pelsdyr, husstøvmider eller skimmelsvampesporer kan godt være overfølsom for flere slags pollen. Høfeber har de kendte symptomer som kløe i øjne, næse og svælg, nysen, hævede og rindende øjne plus vandigt sekret fra næsen eller stoppet næse. Har du disse symptomer på bestemte tidspunkter af året, så er du typisk overfølsom for pollen eller skimmelsvampesporer.

Har du derimod symptomer hele året, kan det være pelsdyr eller husstøvmider. Mange, der har høfeber over for pollen, får kløe i munden, når de spiser forskellig frugter og grøntsager. Det kaldes krydsreaktion og skyldes, at disse fødevarer indeholder det samme som pollen. Forskellige fødevarer svarer til forskellige pollen. Op mod 1 mio. danskere lider af høfeber, men mange er ikke klar over det.”

Behandling af høfeber

 ”Førstevalg er altid lokal behandling – dvs. behandling der, hvor problemet er. Hvis problemet er, at næsen løber eller stopper til, så anbefaler jeg en egnet næsespray. Er generne først og fremmest koncentreret om øjnene, så er min anbefaling at bruge øjendråber. Men det er klart, at hvis du har mange af de klassiske symptomer, så er der også tabletbehandling, som behandler flere symptomer samtidigt.

Medicin mod høfeber har forskellige indholdsstoffer, og det er individuelt, hvad der virker bedst. Derfor kan det være nødvendigt at prøve forskellige produkter for at finde frem til det, der virker optimalt for dig. Her er det, at vores dialog med kunderne er rigtig vigtig. Vi kender alle produkterne og har erfaring med både effekt og bivirkninger. Vi anbefaler ofte, at man bør tage en snak med sin læge – både om behandlingsmuligheder og muligheden for at få medicin på recept. Det er lægen, som afgør, om man er berettiget til at få medicinen på recept med tilskud.”

”Hold øje med pollenvarslet, hvis du ved, du er allergisk over for pollen, for så kan du sætte ind med forebyggelse så snart, der bliver varslet højt niveau af det pollen, du ikke kan tåle.”

Anettes 10 tips mod høfeber

• Tag ansvar for din høfeber – dvs. følg pollenvarslet og husk din medicin
• Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene
• Lad være med at slå græs eller lege på plænen, hvis du er græsallergiker
• Undgå at hoppe med på børnenes trampolin, for den er fyldt med pollen
• Luft ud i din bolig morgen og aften, hvor koncentrationen af pollen er mindre end midt på dagen
• Hæng ikke vasketøjet ud, når der er pollen i luften
• Skyl pollen ud af håret, inden du går i seng
• Hold vinduerne lukket, når du kører bil, og brug pollenfilter eller recirkulation, hvis din bil har det
• Brug en lindrende øjencreme, hvis dine øjenomgivelser bliver røde og irriterede
• Skyl løbende øjne og næse med isotonisk saltvand, så du fjerner de pollen, der sidder på slimhinden
Interview med
anette stilling jensen
Farmaceut
Herning Løve Apotek