Sund viden fra apoteket

Helvedesild lever op til sit navn

Helvedesild klør og brænder værre, end du kan forestille dig, hvis du ikke har haft sygdommen. Symptomerne kan drive enhver til vanvid, og desværre er der rigtig mange, der har risiko for at få sygdommen. Det er nemlig sådan, at hvis du har haft skoldkopper som barn, så har du resten af livet den virus i kroppen, der pludselig kan kickstarte et udbrud af helvedesild.
Helvedesild er en virusinfektion, der giver blærer, kløe og smerter. Årsagen til sygdommen er skoldkoppevirus. Hvis du har haft skoldkopper, så ligger skoldkoppevirus i dvale i nerverne ved din rygsøjle. Her kan det ligge og sove i årevis uden, at du kan mærke det. 

Pludselig kan virus blive reaktiveret – fx på grund af nedsat immunforsvar. Det kan trigge, at virus formerer sig, og vandrer langs nervebanerne, så der i stedet for skoldkopper blusser helvedesild lokalt op på huden. Det kan ramme både børn, voksne og ældre, og tendensen er, at generne er værst hos ældre. Helvedesild er smertefuldt og irriterende men ikke farligt. 

Symptomer på helvedesild

Sygdommen optræder halvsidigt – dvs. kun i enten den venstre eller den højre side af kroppen. Typisk bryder det ud på lænden, maven, brystkassen eller i ansigtet.

Første tegn er som regel hovedpine, utilpashed, feber og en udefinerbar prikken i huden. Så kommer der rødme og blærer – og ikke mindst den intense, brændende kløe og svien, som gør det nærmest umuligt at lade være med at kradse i blærerne. Blærerne klumper sig som regel sammen, fordi de følger nerverne. De væskefyldte blærer springer på et tidspunkt, og bliver til skorper, der til sidst heler op og falder af, så de efterlader et rødt ar. 

Komplikationer og kroniske gener

At have helvedesild på kroppen er slemt, men at have det i ansigtet er værre. Dels fordi det er så synligt, dels fordi det gør særligt ondt – men allermest fordi det kan angribe øjets hornhinde, hvilket kan give nedsat syn. 

Et udbrud kan vare en måned, og derefter kan der gå lang tid, før sårene er helet op. Så det er ikke overstået på en uges tid, som de fleste skoldkoppeudbrud er. Hos nogle er der ar og smerter i lang tid, og de mest uheldige får ekstra sensitive nerver og hud, som gør ondt ved den mindste berøring. Smerterne kan vare et helt år efter, udslættet er forsvundet, og i sådanne tilfælde er det relevant at tale med lægen om smertestillende behandling med receptpligtig medicin. 

Især personer over 50 år har risiko for at få disse senfølger, og hvis du oplever det, så tal med lægen om at behandle med anti-virus medicin. Det er vigtigt at understrege, at langvarige smerter efter helvedesild ikke er farligt, men det går naturligvis ud over trivsel, velvære og livskvalitet, hvis smerterne er decideret invaliderende. 

Hvis du har helvedesild, så skal du undgå kontakt med mennesker, der ikke har haft skoldkopper. For der er skoldkoppevirus i de blærer, du har på kroppen, og det kan smitte de 5% af befolkningen, der endnu ikke har haft skoldkopper. 

Behandling af helvedesild

Hos børn og unge er det som regel ikke nødvendigt at behandle. Hvis du er midaldrende eller ældre, skal du især være opmærksom, og lynhurtigt komme til lægen, hvis du får helvedesild i ansigtet tæt på øjnene – typisk i panden og på næsetippen. 

Smerterne kan du dulme med smertestillende håndkøbsmedicin, og så er det godt at holde blærer og sår rene, så der ikke opstår infektion. Mange har også glæde af at bruge salve eller gel med lidokain, der bedøver huden, og kan reducere både kløe og smerte. Spørg apoteket til råds, for der findes forskellige midler til hhv. intakt hud og hud med åbne sår. 

Ældre personer med risiko for alvorligt forløb af sygdommen kan med fordel kontakte lægen med henblik på at få anti-virus medicin. Men det gælder om at reagere hurtigt, hvis du er i højrisiko, og konstaterer de første blærer. For behandlingen skal i gang senest 2-3 døgn efter sygdommens udbrud. 

Vaccine mod helvedesild: Noget for dig?

Hvis du er i en af de risikogrupper, der er særligt udsat for at få helvedesild, så er det værd at tage en snak med din læge om, hvorvidt du bør overveje at blive vaccineret. Helvedesild-vaccinen hedder Shingrix, og er godkendt til alle voksne over 50 år og personer over 18, der har øget risiko for at få helvedesild. Du skal selv betale for vaccinen. På udvalgte apoteker kan du blive vaccineret med helvedesild. Spørg på dit lokale apotek.

Du skal have to injektioner. Det anbefalede interval er to måneder, men anden dosis skal blot være givet senest seks måneder efter den første. Du kan godt få vaccinen samtidig med en anden vaccine, så overvej eventuelt, om du skal få den samtidig med efterårets influenzavaccination. Efter vaccinationen opbygger din krop antistoffer mod helvedesild, så du er 90% beskyttet. Indtil videre ved man, at denne beskyttelse virker i mindst otte år, og forskerne arbejder på at finde ud af, hvorvidt der er behov for et boosterstik, som vi kender det fra Corona. 
Som altid kan en vaccine give lidt bivirkninger. Ud over den sædvanlige hævelse, rødme og ømhed på injektionsstedet kan Shingrix give hovedpine, muskelsmerter, feber, træthed, kvalme og diarré. 

To vigtige ting: 

  • Vaccinen er udelukkende beregnet til at forebygge – og ikke til at behandle helvedesild, der er brudt ud. Men du kan godt have gavn af vaccinen, hvis du tidligere har haft et udbrud af helvedesild, og gerne vil forsøge at undgå en gentagelse.
  • Der er endnu ikke data om at give Shingrix-vaccine til gravide, men for en sikkerheds skyld anbefaler man, at du ikke bliver vaccineret mod helvedesild, mens du er gravid.

Fakta om skoldkopper

Helvedesild udspringer af skoldkoppevirus. Skoldkopper er en af de klassiske børnesygdomme, og ligesom helvedesild viser sygdommen sig ved feber og blærer, der klør. Skoldkopper smitter både via den væske, der er i blærerne, og via sekret fra luftvejene. 

Skoldkopper er den mest smitsomme af alle børnesygdommene. Smitten springer meget nemt fra barn til barn, og det er derfor, 95% af befolkningen har haft skoldkopper som børn. Et smittet barn kan bringe smitte videre fra før udslættet kommer indtil blærerne er væk. Inkubationstiden er lang, for der kan gå helt op til 2-3 uger, før en smittet person får symptomer. 

En omgang skoldkopper varer som regel en uges tid – dvs. noget kortere end et udbrud af helvedesild. De kløende blærer begynder typisk på brystet og ryggen. Herfra spreder det sig til arme, ben, ansigt og hovedbund. Dvs. fortrinsvis steder, hvor barnet nemt kan klø, så derfor er det en god idé at klippe barnets negle helt korte for at reducere risikoen for sår og betændelse. 

Der findes en godkendt vaccine mod skoldkopper, men der er aktuelt ikke anbefalinger om, at børn generelt bliver vaccineret.

OBS

Har du øget risiko for helvedsild?

Der er fem faktorer, der har betydning for din risiko for at få helvedesild. Jo flere af faktorerne, der passer på dig, jo større risiko. Men hvis blot du kan svare ja til ét af disse fem spørgsmål, så har du øget risiko for at få helvedesild. 
  1. Har du haft skoldkopper? 95% af danskerne har haft skoldkopper, og det giver risiko for, at skoldkoppevirus kan blive reaktiveret, og optræde som helvedesild.
  2. Er du over 50 år? Immunsystemet bliver svagere i takt med alderen, og det sker typisk fra 50-års alderen, så derfor har du øget risiko, jo ældre du er.
  3. Er du kronisk syg eller har nedsat immunforsvar? Autoimmune sygdomme og alvorlige sygdomme svækker immunforsvaret, og så har du ikke så stærkt forsvar mod helvedesild og andre sygdomme.
  4. Får du immundæmpende medicin? Immundæmpende behandling giver svagere immunforsvar.
  5. Har du haft helvedesild? Selvom det er sjældent, så kan du desværre godt få helvedesild igen, og du kan også risikere at få kroniske nervesmerter af sygdommen.