Røde øjne: Harmløst eller farligt?
”Dit syn skal du passe på, fordi det er så uendelig vigtigt for din livskvalitet og dit liv. Derfor er det godt at kende de typiske årsager til, at øjnene kalder på hjælp ved at blive røde. Og ikke mindst at vide, hvornår du trygt kan se tiden an til næste dag, og hvornår du har akut brug for hjælp,” understreger Carsten Edmund.
Røde øjne – fra øjets overflade
Fordi øjnene konstant er påvirket af vejr, vind og partikler i luften, er det nærliggende at tænke, at det især er reaktioner i øjets overflade, der giver røde øjne. ”Det er helt korrekt,” siger Carsten Edmund, og remser op: ”Øjenbetændelse er en infektion i øjets bindehinde/slimhinde, der ligger alleryderst. Det er også i bindehinden, allergiske øjenreaktioner opstår, når du har pollenallergi, og naturligvis er det også øjets yderste hinde, der reagerer, hvis et fremmedlegeme ridser øjet, eller en stærk sol – fx på en skiferie – giver en overfladisk forbrænding på hornhinden. Blodårerne i og under bindehinden er ganske små, og reagerer nemt, så blødninger kan også opstå spontant. Tørre øjne kommer, hvis tårefilmen ikke kan opretholde tilstrækkelig fugtighed – dvs. også en årsag, der ligger i øjets overflade.”
Røde øjne – fra øjets indre
Så snart de røde øjne handler om årsager fra øjets indre, er det lidt mere alvorligt end overflade-årsagerne. ”Hornhindebetændelse kan opstå efter en læsion og/eller et sår, som er forårsaget af et fremmedlegeme. Sådan en betændelse skal behandles, for ellers kan der komme arvæv, som risikerer at hæmme synet. Grøn og grå stær forbinder de fleste nok med sygdomme, der kommer snigende. Men der findes også akut grøn stær, hvor øjet mister sin evne til at trykregulere, hvilket resulterer i et meget rødt øje plus kraftige smerter.”
Røde øjne – fra andre steder i kroppen
”Det behøver ikke være direkte påvirkninger af øjet, der udløser de røde øjne. Hovedpine kan give røde øjne med et forpint udtryk. Træthed giver tit røde øjne, som kun bliver mere røde i takt med, at du gnider øjnene for at holde dig vågen. Feber i forbindelse med diverse sygdomme kan også give røde øjne, og efter en festlig aften med ekstra alkohol kan øjnene også reagere ved at være lidt røde. Røde øjne kan også skyldes en reaktion i dit immunsystem. Fx i forbindelse med allergi over for pollen, der kan give røde, rindende og sviende øjne. Men også i forbindelse med en forstyrrelse i immunsystemet, der kan udløse betændelse i regnbuehinden.”
Grøn, gul eller rød alarm?
”Røde øjne er den hyppigste årsag til, at folk konsulterer en øjenlæge,” refererer Carsten Edmund, der samtidig pointerer, at det også er vigtigt at være opmærksom på smerter. ”Smerter har bare den udfordring, at de opleves meget individuelt, så derfor giver røde øjne tit en bedre pejling af, hvorvidt der er fare på færde.” Her giver Carsten Edmund en mini-guide i, hvornår røde øjne skal udløse grøn, gul eller rød alarm.
Grøn – se tiden an til i morgen
”I den grønne kategori er en typisk lidelse betændelse i øjets slimhinde – i almindelig tale kaldet øjenbetændelse. Det er især børn, der får øjenbetændelse, fordi det smitter enormt nemt via hænder, negle og legetøj. Symptomerne er røde øjne med sekret, og du kan prøve at rense med lunt saltvand eller kamillete. Tit kan der være tale om en mild infektion, der går over af sig selv. Så du kan trygt og roligt se tiden an og vurdere, hvorvidt det er bedre dagen efter, eller om barnet er meget generet. Hvis barnet går i institution, kan institutionen have regler om, at barnet først må komme, når øjenbetændelsen er under behandling. Betændelsen kan skyldes både en bakterie og en virus. En bakteriel infektion kan man behandle med øjendråber, der indeholder antibiotika, men en virus kan man ikke behandle.
Røde øjne, der svier og løber i vand, er uhyre almindeligt. Paradoksalt kan øjnene samtidig føles tørre. Et sundt og rask øje er hele tiden fugtigt, fordi det bliver smurt med en film af tårer hver gang, du blinker, hvilket du gør med ca. 15 sekunders mellemrum. Tårerne består af slim, væske og fedt. Med alderen kan tårevæskens sammensætning ændres, så derfor er tørre øjne i høj grad et aldersbetinget fænomen. Andre årsager kan være bivirkninger ved medicin, ophold i tørt kontormiljø og mange timer foran en skærm, hvor man typisk blinker med lavere frekvens. Det er ikke farligt, og dråber med ”kunstige tårer” fra apoteket kan tit lindre problemet. Er du meget generet i det daglige, så skal du tale med din læge om det.”
Hvis du har prøvet at vågne op om morgenen med noget, der mest af alt ligner en klat rød neglelak i øjet, så er du garanteret blevet forskrækket. Det kan Carsten Edmund godt forstå, men han beroliger med, at det er ganske harmløst, selvom det ser voldsomt ud. ”De små blodkar i øjet er skrøbelige, og hvis du fx har lidt forhøjet blodtryk eller kolesterol, så går de nemmere i stykker. Ved sådan en karsprængning lægger der sig en blodansamling under øjets slimhinde. Det gør ikke ondt, og du behøver ikke at gå til lægen, for det forsvinder af sig selv i løbet af et par uger ligesom et blåt mærke.”
Gul – hold øje og vær opmærksom
”Denne kategori kan være lumsk,” advarer Carsten Edmund. ”Dels fordi symptomerne på noget harmløst og alvorligt ligner hinanden, og dels fordi symptomer på noget alvorligt kan være timer undervejs. Årsagerne til øjenproblemer i denne kategori kan være svejseøjne – dvs. forbrænding på øjets hornhinde på grund af kunstig eller naturligt UV-lys. Det giver sviende, brændende og røde øjne, men de heler af sig selv i løbet af 8-12 timer, så du behøver ikke stresse afsted til lægebehandling.
Anderledes er det, hvis du har fået en rift eller et fremmedlegeme i øjet. Fx på grund af en gren, en fingernegl fra et barn eller lignende. Øjets reaktion er en kombination af rødme og smerte, som kan være alt fra moderat til meget kraftigt niveau. Hvis du synes, symptomerne er milde, og de ikke bliver værre i løbet af de første 6-12 timer, så heler det formentlig af sig selv. Kan du ikke udholde symptomerne, og har du måske samtidig reduceret syn, så er det værd at konsultere en læge.”
Rød – du skal have akut hjælp
”Du skal altid reagere hurtigt, hvis du både oplever rødme, smerter og synstab,” pointerer Carsten Edmund. ”Disse symptomer kan fx skyldes betændelse i hornhinden, regnbuehinden eller akut grøn stær, og samme symptomer kan komme i forbindelse med varme slibespåner eller ætsning med forskellige kemikalier.
Horhindebetændelse starter med fornemmelse af at have et fremmedlegeme i øjet, og ledsages af tiltagende smerter og uklarhed af hornhinden. Regnbuehindebetændelse kan du kende på, at pupillen er meget lille, og at øjet samtidig reagerer med smerte ved lyspåvirkning – simpelthen ved at lyse i øjet med en lommelygte. Akut grøn stær kan du kende på smerte, stor pupil og evt. kvalme. I alle tilfælde skal du skynde dig hen til nærmeste akutmodtagelse, som kan henvise til regionens vagthavende øjenafdeling.”
Illustration: Hvorfor får du røde øjne?
Helt yderst i øjet har du en klar hornhinde, der dækker iris/regnbuehinden (den farvede del af øjet) og pupillen (den sorte plet midt i iris). Det hvide i øjet hedder senehinde, og den er dækket af bindehinden/slimhinden. Der er ingen blodårer i hornhinden, så den kan ikke blive rød. Det kan til gengæld bindehinden, fordi der er blodårer både i og under denne hinde. Disse blodårer er meget tynde, så de bliver først synlige, når de reagerer ved at blive tykke eller briste.