Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Glidecreme: Hvornår, hvordan og hvorfor?

Med glidecreme kan du mindske gnidningsmodstanden ved penetrering i forbindelse med sex. Det er især en fordel i forbindelse med den tørhed, der kan opstå af en række forskellige årsager. Men hvad er den bedste glidecreme for dig/jer? Skal du vælge vandbaseret glidecreme? Silikonebaseret glidecreme? Eller oliebaseret glidecreme?
Det er helt normalt at bruge glidecreme (på engelsk hedder det glide cream). Masser af mænd og kvinder – i alle aldre – kender til den udfordring, som sex kan være, hvis gnidningsmodstanden ødelægger fornøjelsen ved sex. Jo mere du ved om glidecreme, jo større fornøjelse får du ved at bruge det. Så læs med her, og få svarene på de spørgsmål, vi typisk hører på apoteket. Og husk, at du altid kan få fortrolig rådgivning, også om intime spørgsmål, bag diskretionslinjen ved apotekets skranke. 

Hvilken type glidecreme skal jeg vælge?

Der findes forskellige typer glidecreme, og der er grundlæggende tre slags, som du skal kende, hvis du gerne vil bruge glidecreme til at øge fornøjelsen ved sex. 
  • Vandbaseret glidecreme er vandopløselig. Det betyder, at den kan fjernes med vand, at den absorberes nemt af huden, og at den fordamper ret hurtigt. Du kan købe en vandbaseret glidecreme tilsat naturlig mælkesyre, hvis du har brug for en løsning, der samtidig bevarer den naturlige pH-balance i dit intimområde. Hvis du/I synes, det er frækt, findes der varianter med smag eller med en varmende effekt.
  • Silikonebaseret glidecreme trænger ikke ind i huden, og den fordamper heller ikke på samme måde som en vandopløselig. Derfor holder glideeffekten længere.
  • Oliebaseret glidecreme trænger ganske langsomt ind i huden, og den kan ikke fjernes med vand. Især det sidste er værd at tænke over, hvis du både har dit yndlings-sengetøj og luksus-undertøj i nærheden. Disse glidecremer kan være baseret på forskellige typer olier som fx mandelolie, solsikkeolie og australsk Tea Tree Olie.

Hjælper glidecreme ved tørhed?

Ja – meget endda. Alle kvinder kender det problem, at skeden ikke nødvendigvis bliver fugtig nok til, at penetrationen (når penis kommer ind i skeden) glider let og smertefrit. Især i, og efter, overgangsalderen, hvor kvinder ikke længere har det kvindelige kønshormon i kroppen, bliver slimhinderne i skeden tørre og skrøbelige. Resultatet kan være, at sex bliver ubehageligt, og måske også gør ondt. Den nemmeste, og mest nænsomme, måde at afhjælpe problemet er at have en god glidecreme ved hånden. Så kan man bruge den efter behov, så tørhed ikke bliver en stressfaktor eller sex-stopper. Også ved analsex er glidecreme relevant, fordi den kropsåbning er mere snæver end skeden. Derfor kan mange par have glæde at af mindske gnidningsmodstanden med en anal glidecreme, der giver god glideeffekt. 

Kan glidecremer bruges sammen med kondom?

Ja – det kan de, og hvis du vælger en vandbaseret glidecreme, er du mest sikker. For de vandbaserede glidecremer øger kondomets elasticitet og holdbarhed, mens glidecremer med olie og silikone kan påvirke det materiale, kondomet er produceret af. Olie kan opløse gummi, og resultatet kan være, at kondomet revner. Nogle typer silikone glidecreme kan bruges sammen med kondom, så spørg på apoteket, hvis du har brug for at bruge kondom sammen med din glidecreme. 

Kan glidecreme bruges til gravide?

Ja – helt bestemt, og det er tilmed en god idé. En graviditet er det fantastiske resultat af sex, men den søde ventetid kan også være forbundet med mange forskellige gener. Hvis du er – eller har været – gravid, så kan du sikkert nikke genkendende til, at skeden godt kan være lidt tør både under og efter graviditeten. Det er ærgerligt, hvis tør skede skal være en sex-stopper i jeres forhold i denne periode, så derfor er det absolut en god idé at bruge glidecreme. 

Hvordan bruger man glidecreme?

Du smører glidecreme på med hånden, og det virker bedst, hvis du smører både dig selv og din partner. For nogle bliver det et frækt element i forspillet, mens det for andre blot er en praktisk ting. Smør det på efter behov – også i løbet af sexakten. Men husk at være opmærksom på hygiejnen og risikoen for, at der kommer tarmbakterier op i skeden, hvis I skifter mellem analt samleje og samleje i skeden. Vigtigt: En glidecreme må du ikke forveksle med en sæddræbende creme. Glidecreme beskytter mod gnidningsmodstand, men den beskytter ikke mod graviditet.

Kan man være allergisk overfor glidecreme?

Du kan få glidecreme i både en vandbaseret og silikonebaseret udgave med 100% sikkerhed for, at den ikke indeholder hverken parfumestoffer, hormonforstyrrende stoffer, miljøbelastende stoffer eller andre allergifremkaldende stoffer. Hvis du gerne vil eksperimentere med forskellige typer glidecreme, så læs altid indholdsdeklarationen. Og som altid: Hvis du oplever gener som fx svie, kløe eller udslæt, så kan det være din krops måde at sige, at du gerne må prøve et andet produkt næste gang. 

Hvad kan man bruge som glidecreme?

Mange spørger: Kan man bruge et alternativ? Fx almindelig creme eller olie? Svaret er: Det er ikke den bedste idé. Måske du er typen, der har en lækker, frisk mandelolie eller kokosolie i huset. Men det er en dårlig idé at bruge almindelige cremer, salver eller madolier i stedet for rigtig glidecreme. En glidecreme bruger du indvortes, og de cremer og salver, du ellers har derhjemme, er beregnet til påføring andre steder på kroppen. Med hensyn til olie, så husk, at olie generelt er en dårlig kombination med kondomer, fordi olien kan opløse kondomet, så det ikke beskytter. 

Hvor kan man købe glidecreme?

Du kan købe glidecreme på apoteket. Enten online eller på et fysisk apotek. Det gode ved at gå hen på dit nærmeste apotek er, at så kan du få rådgivning og svar på dine spørgsmål om glidecreme. Fx om, hvad der er den bedste glidecreme for dig, og hvad forskellen er på de forskellige indholdsstoffer i glidecremer.