Ekspertviden

Sæsontips om målrettet hudpleje

Sommeren er gået på hæld, og vi skal til at forberede os på, at det igen bliver vinter. Rigtig mange ting er styret af årets gang, og det bør din hudpleje også være, hvis du vil gøre det bedste for din hud. Her fortæller Line om, hvordan du giver huden et boost efter sommerens strabadser og forbereder den på de kolde og mørke måneder.
”Grundprincipperne i hudpleje er naturligvis helt fundamentale, men produkternes teknologi er individuel, så jeg følger konstant med inden for den nyeste viden om hudpleje, så jeg kan give kunderne den bedste rådgivning. Det allervigtigste i forbindelse med hudpleje er at være opmærksom på, at det, der er bedst for din veninde, ikke nødvendigvis er det bedste for dig. Hudpleje skal være målrettet og passe til din huds behov. Men din hud bestemmer ikke 100%.  Temperament, smag og behag har også noget at skulle have sagt, når du vælger hudpleje. For hudpleje skal føles både nemt og behageligt. Hvis du køber et produkt, du synes lugter grimt, så bruger du det ikke. Hvis du er for ambitiøs og køber et hudplejeprogram, der koster et kvarter af din tid både morgen og aften, så er der også stor risiko for, at du ikke bruger produkterne,” lyder rådene fra Line. 

Sommeren har udtørret huden

”Sommer og sol er vores venner. Men huden er ikke helt enig,” siger Line og forklarer: ”Solens stråler, lune temperaturer og badevand er alt sammen ting, der udtørrer huden. Det bliver forstærket, hvis du ikke husker solrådene om skygge, solhat og solcreme. Selvom du i løbet af sommeren har husket solbeskyttelse til dig og familien, har du så også husket, at huden er ekstra tørstig om sommeren? Har du sørget for at læske huden med aftersun, når du har været ude i solen? Og har du holdt fast i de gode hudplejerutiner eller sendt dem på sommerferie? I sensommeren og efteråret kommer der rigtig mange kunder, som klager over fx stram hud i ansigtet eller kløe på kroppen. Årsagen er meget ofte, at huden er dehydreret efter sommermånederne. Tit kan jeg se på kunderne, når solen har tæret meget på hudens ressourcer. Det kan ses ved, at huden bliver stram, rød og måske får skader i form af sprækker, revner eller tørre pletter. Huden er dit skjold og beskyttelseslag, så den skal gerne være sund og intakt altid.”

Fugt, fugt og atter fugt

Apotekets rolle er at rådgive på baggrund af klinisk faglighed – herunder viden om hudens sundhed og velvære. ”Ved skranken er jeg først og fremmest rådgiver, hvilket handler om at afdække kundens behov. Det gør jeg ved at lytte og ved at stille spørgsmål. Her i efteråret kommer der mange kunder og spørger om hudpleje, fordi de har et problem. Fx hud, der føles irriteret og stram eller klør, skaller og blusser. Først beder jeg kunden om at beskrive sine symptomer. Herefter stiller jeg nogle spørgsmål – fx om kundens ønsker og hverdag, så jeg kan anbefale en løsning, der passer til både hud, temperament og pengepung. Kunderne er meget lydhøre og interesserede, når jeg præsenterer løsningsmulighederne. Og løsningen er altid fugt, fugt og atter fugt. Huden kan aldrig få for meget fugt, men i efterårs- og vintermånederne har den også et øget behov for fedt. Fedt fungerer nemlig som en beskyttende frakke for din hud.”

Giv huden frakke på

Mange af Lines kunder har fokus på, om en creme er så fed, at huden bliver klistret og blank at se på. Til dem har hun godt nyt: ”En creme, der indeholder fedt, er ikke nødvendigvis en fedtcreme. På fagsprog taler vi om hudplejens salvegrundlag – dvs. hvor meget fedt- og vandfase, den indeholder, for det definerer cremens egenskaber. Her i efteråret har huden brug for mere fedt end om sommeren. Simpelthen fordi, den ligesom dig, har brug for at putte sig i ekstra tøj. Fedt lægger en beskyttende og usynlig hinde på huden, og denne hinde er med til at holde på hudens fugt. Du skal især være opmærksom på de dele af kroppen, du ikke dækker til – dvs. hænder, læber og ansigt. Røde æblekinder er ikke nødvendigvis et udtryk for noget sundt, men kan være et alarmsignal fra ansigtshuden om, at den skal plejes, og trænger til beskyttelse i form af hudpleje. Producenterne af cremer arbejder rigtig meget med konsistens, så cremer med et godt indhold af fedt og næring både er lækre at bruge, hurtigt trænger ind og efterlader huden med en naturlig og mat finish.”

Brug vejrudsigten til at forebygge hudproblemer

”Så længe huden har det godt, tænker de færreste på, at den måske har nogle behov, der ikke bliver opfyldt. Først når skaden er sket, stopper man op og tager turen forbi apoteket for at få gode råd. Det er ærgerligt, og synd for huden, for hvis du forebygger, eller tager problemerne i opløbet, så kan du undgå de fleste hudproblemer som fx tør, porøs, revnet eller misfarvet hud pga. karsprængninger. I den forbindelse skal du huske, at den slags ikke kun handler om noget kosmetisk. Skadet hud mister sin barrierefunktion, så i takt med, at huden svækkes, øges din generelle risiko for infektioner, fordi mikroorganismer nemmere kan trænge igennem. Et nemt tip til forebyggelse er at lade din hudpleje følge årstidernes skiften. Huden reagerer nemlig på udsving i temperaturer og luftfugtighed. I foråret, og om sommeren, kalder huden på lette hudplejeprodukter, mens huden har andre behov, når det bliver efterår og vinter. Huden kan ikke omstille sig lige så hurtigt som vejret, og derfor må du træde til med en hjælpende hånd og god hudpleje. Når det er sagt, så kan du ikke smøre dig til sund hud. Sundhed kommer grundlæggende indefra, så din livsstil betyder alverden for din hud. Dvs. drik masser af vand, spis sundt og varieret – og undgå rygning.”

Huden drikker om dagen og spiser om natten

Den gode hudplejerutine er fundamental, hvis du vil passe på din hud. Du skal være vedholdende, men det behøver hverken at være besværligt eller dyrt, lover Line. ”Det er vigtigt, at du altid husker renseprocessen. Hver eneste dag lægger skidt og snavs fra omgivelserne sig som et tyndt lag på dit ansigt, og uden at rense det væk, kan dine hudplejeprodukter ikke komme ind til hudens kerne og gøre gavn. Nogle er mest til rensemælk, der skal skylles væk med vand, mens andre synes, en 3-i-1 micellar vand er nemmere. Hvis du hører til den sidste gruppe, så husk, at en enkelt vatrondel ikke nødvendigvis er nok, hvis du skal fjerne både snavs og makeup. Bliv derfor ved med at skifte vatrondel til ansigtet ikke længere efterlader spor på den. Ud over et godt renseprodukt er det et must at pleje huden efter rensning. Gode plejeprodukter er en dagcreme, der giver masser af fugt, og en natcreme, der giver masser af næring.”

Tip

Til dig, der har en yndlingscreme
Når først man har fundet den creme, der passer perfekt til smag, behag, funktion og pengepung, så er der mange, som loyalt bruger den samme creme forår, sommer, efterår og vinter. Vidste du, at du kan holde fast i din yndlingscreme – og stadig tilpasse din hudpleje til årstiden? Mange af de cremer, du kan købe på apoteket, findes i såkaldte ”light” og ”rich” udgaver. Den lette er perfekt om sommeren, og den mere næringsrige er perfekt om vinteren. Varianterne har de samme gode egenskaber og en god konsistens, så oplevelsen for dig er derfor den samme. Men for hudens kvalitet gør det en forskel. 
 
Interview med
Line Struck Madsen
Farmakonom

Line Struck Madsen blev uddannet farmakonom i 2016, hvorefter hun flyttede til Vejle. I dag er hun en fast del af teamene på Vejle Gorms Apotek i Vestergade og apoteket i Vindinggård Centret. Line har altid interesseret sig for hudpleje og er ansvarlig for nogle af de store hudplejeserier, som apoteket tilbyder.