Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Allergi - apoteket rådgiver om allergibehandling

25% af alle voksne danskere har høfeber. Jo bedre din høfeber bliver behandlet, jo bedre har du det. Men nok så vigtigt: Jo mindre udvikler den sig! For hvis din høfeber er underbehandlet eller helt ubehandlet, bliver du mere og mere følsom over for det, du reagerer allergisk på.
Vi begynder for alvor at kunne ane foråret om hjørnet. Dagene er blevet længere, og snart begynder temperaturerne at stige. De fleste af os reagerer på forår ved at pible ud af stuerne for at nyde foråret. Men måske er du en af dem, der lige skal tjekke pollenvarslet, før du bevæger dig ud? 

Derfor får du allergi

Hvis dine forældre har allergi, har du ekstra risiko for at få det. Allergi opstår, når dit immunforsvar reagerer på stoffer, det opfatter som skadelige (allergener). Reaktionen udløser dannelse af antistoffer mod allergenerne, og antistofferne er skyld i frigivelse af histamin, som giver de velkendte gener som nysen, løbenæse, rindende øjne plus kløe i øjne, næse og svælg. Derfor er medicin med antihistaminer effektiv, for antihistaminer hæmmer virkningen af histaminer, så allergisymptomerne bliver reduceret. 

Sådan minimerer du din allergi

Det bedste er, at du undgår det, du er allergisk overfor. Når det drejer sig om pollen i luften, kan det naturligvis være svært. Du kan fx lukke vinduerne derhjemme om dagen, og lufte ud om aftenen, når pollenniveauet er lavere. Og du kan fx undgå at tørre vasketøjet udenfor. Ellers er allergimedicin løsningen. Hvis dine symptomer er begrænset til enten næse eller øjne, kan du bruge lokal medicin som næsespray/-dråber og øjendråber. Hvis du har hele paletten af allergisymptomer, så er det en fordel af bruge tabletter, der virker i hele kroppen (systemisk), og mange har glæde af at kombinere lokal og systemisk virkende medicin. De forskellige typer medicin har forskellig virkningsmekanisme og effekt. En god idé er, at du fører dagbog over pollenniveau, dine udendørs aktiviteter og din medicin, så du kan justere medicinen, til du finder den optimale kombination for dig. 

Husk, at du altid kan komme ind og få råd og vejledning på apoteket. 

KILDER
min.medicin.dk
astma-allergi.dk
rm.dk
sundhed.dk
regionsyddanmark.dk