fødder vabler fødder vabler
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Bare fødder kan give vabler

Når vi for længst har smidt støvler og strømper, kan du begynde at opleve et klassisk sommerfænomen: Vabler, fordi dine bare fødder bliver varme og fugtige i sommerskoene, så fødderne glider frem og tilbage. Vabelplaster er løsningen. Læs her hvorfor – og hvordan.
Du kan få vabler af, at en sko klemmer og giver et vedvarende tryk. Og du kan få vabler af, at foden bliver glat og glider frem og tilbage, så skoen gnaver i overhuden. Det betyder, at overhud og underhud bliver revet fra hinanden, og i dette lille hulrum samler der sig lymfevæske fra de omgivende kar.

I første omgang mærker du, at det brænder lidt. Hvis du straks skifter sko, kan du måske nøjes med en rød og øm plet. Men hvis du ikke har mulighed for at smide skoene, så vokser der ret hurtigt en væskefyldt blære frem.

Vabler kan være meget smertefulde, og nogle bliver så dybe og alvorlige, at de er fyldt med blod. Hvis det sker på en ferie eller den halvmaraton, du har glædet dig til at løbe, så er det brandærgerligt. Men heldigvis kan du både forebygge og behandle, så en vabel heler hurtigt og godt. 

Tip

BlodvabelHvis du har fået en blodvabel, så undgå helst at prikke hul på den. Brug i stedet et vabelplaster. 
Vabel med klar væskeEn vabel med klar væske derimod kan du tømme ved at prikke et hul i hver side med en steril nål og derefter dræne vablen ved rulle en vatpind hen over den, før du sætter vabelplaster på. 

Compeed er et ekstra lag hud

Når din sko har gnavet overhuden i stykker, er den bedste førstehjælp at give foden et nyt lag hud. Compeeds vabelplaster er baseret på den såkaldte hydrokolloid-teknologi, der giver optimale helingsbetingelser. Dels fordi plastret absorberer lymfevæsken og dermed optager al overskydende fugt, så der dannes en hvid, beskyttende stødpude over vablen, der stadig har et godt og fugtigt helingsmiljø. Og dels fordi plastret lindrer mod smerte og tryk på vablen – og samtidig beskytter mod snavs, bakterier og infektionsrisiko. Jo hurtigere du sætter vabelplaster på, jo hurtigere heler din vabel, men du kan bruge vabelplaster i alle stadier af en vabels cyklus. Plastrene er hypoallergene, bekvemme og kan sidde i flere dage. Vedvarende tryk fra sko kan også give ligtorne. Compeed har også specielle ligtornplastre – med og uden salicylsyre – der kan lindre smerten og opløse ligtornen. 

Undgå vabler

F.eks. ved at beskytte udsatte steder med vabelplaster, før skaden sker, og ved at gå nye sommersko til hjemme i stuen, så du ved, om fødderne kan holde skoene ud en hel dag.