Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Brug for kosttilskud med kalk?

Kalk er vigtigt hele livet, fordi det bidrager til vedligeholdelse af normale knogler. Knoglevævet bliver løbende nedbrudt, mens nyt bliver genopbygget. Og kalk er den byggesten, som hele processen er funderet på.

I de fleste danske hjem står der en eller flere former for kosttilskud. At holde sig sund og energifyldt kræver, at man får de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for, og det har danskerne heldigvis fokus på. Når du køber kosttilskud, står der altid på emballagen, at du skal huske, at kosttilskud ikke kan erstatte en varieret kost. Og det er, fordi du bliver, hvad du spiser. Så prøv at kigge på din kost. Spiser du varieret? Laver du mad fra bunden, eller køber du færdigretter? Og hvis I er en børnefamilie, bliver det så nemt de samme 3-4 retter, som du ved, børnene kan lide? I mange hjem er det ikke just fødevarer som fede fisk og masser af mejeriprodukter, der fylder køleskabet. Disse madvarer er gode kilder til kalk, men selvom du spiser varieret, så kan det sagtens være, at du tilhører en risikogruppe, der har brug for kalktilskud. 

Fakta om kalk og risiko for underskud

Kalk bidrager først og fremmest til vedlige-
holdelse af normale knogler og tænder. Dernæst bidrager kalk til normalt energistofskifte, normal størkning af blodet, normal muskelfunktion og neurotransmission, fordøjelses-
enzymernes normale funktion plus celledelings- og specialiseringsprocessen. Det er rigtig mange funktioner, som er vitale for dit velvære og din sundhed. Sundhedsstyrelsen har formuleret officielle anbefalinger om, hvilke befolkningsgrupper, man anbefaler kalktilskud: 

  • Børn til og med 9 år, der fx er allergiske over for mælk og derfor slet ikke indtager mælk: 500 mg kalktilskud dagligt
  • Alle over 10 år, der slet ikke indtager mælk: 750 mg kalktilskud dagligt
  • Gravide, der ikke indtager hverken mælk eller mælkeprodukter: 500 mg kalk dagligt
  • Personer over 70 år, plejehjemsbeboere og mennesker med øget risiko for osteoporose: 800-1000 mg kalktilskud kombineret med 20 μg D-vitamin hver dag.

Husk at kombinere kalk med D-vitamin

D-vitamin fremmer optagelsen af kalk, og derfor er D-vitaminer også vigtige for opbygning af dine knogler. Den vigtigste kilde til D-vitamin er solen. Når solens stråler rammer din hud, sætter din krop automatisk gang i produktionen af D-vitaminer. Men det kræver altså, at solen skinner. Samtidig er der visse befolkningsgrupper, som skal have ekstra fokus på behovet for at tage et tilskud af D-vitamin. Det er personer med mørk lød, fordi deres hud ikke absorberer solen ligesom lys hud. Det er personer, der bærer tildækkende påklædning og/eller ikke kommer udendørs. Det er gravide og børn under 2 år. Det er plejehjemsbeboere og personer over 70 år. Og det er alle, der af en eller anden årsag har øget risiko for knogleskørhed – fx kvinder, der er gået i overgangsalderen.