Halsbrand Halsbrand
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Halsbrand: Årsager, forebyggelse og behandling

Halsbrand opstår, når syre fra mavesækken stiger op gennem spiserøret og svælget. Symptomerne er en brændende og sviende følelse i bryst og hals, og tit kommer der også sure opstød. Problemet er udbredt og meget generende, men heldigvis kan apoteket hjælpe dig med et middel, der hurtigt lindrer din halsbrand.
Mavesyren er vigtig for din fordøjelse, fordi syren nedbryder maden, dræber bakterier og hjælper dig til at få gavn af madens nyttige stoffer. Normalt mærker du ikke, at du har syre i maven, for fra naturens hånd er du udstyret med en lille lukkemuskel, der virker som en énvejsventil mellem spiserør og mavesæk. Men hvis denne muskel bliver svækket, kan surt maveindhold glide op i bryst, hals og svælg, hvor slimhinderne er mere sarte end i maven.

Årsager til halsbrand

Med alderen bliver lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk svækket, så derfor stiger risikoen for halsbrand, jo ældre du er.

Gravide lider ofte af halsbrand, fordi mavesækkens lukkemuskel bliver slappere pga. den ændrede hormonbalance samtidig med, at barnet trykker på mavemunden
Hos overvægtige øges det indre tryk mod mavesækken, og det kan udløse halsbrand
Stress, tunge løft eller langvarigt arbejde i foroverbøjet stilling kan også give halsbrand

Sådan forebygger du

Halsbrand hænger meget sammen med det, du spiser og drikker. Jo mere maven skal fordøje, jo mere mavesyre producerer den. Derfor kan du reducere risikoen for halsbrand ved at undgå fed og svært fordøjelig mad og ved generelt at spise små måltider. Det er også en god idé at undgå alkohol, kaffe, tobak plus sodavand, juice og andre drikkevarer med højt syreindhold. Hvis du døjer med halsbrand om natten, så undgå at spise lige før sengetid og hæv eventuelt sengens hovedgærde, så mavesyren får sværere ved at glide op.

Akut behandling

Til akut behandling af halsbrand har apoteket forskellige produkter i håndkøb. Hvis ikke din halsbrand lindres eller kureres af disse, så kontakt din læge for at få undersøgt problemet, for lang tids halsbrand kan give syreskader i spiserøret og på tænderne.