Pollen allergi
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Høfeber og pollenallergi: Sådan behandler du rigtigt

Hvis du er en af de godt 1 mio. danskere, der lider af høfeber, har du garanteret vænnet dig til at holde øje med dagens pollental og varslinger for de næste par dage. Lær her hvad pollen er, hvilke pollentyper der findes, hvad symptomerne kan være og hvordan du lindrer og behandler.

Pollen er det blomsterstøv, som bliver dannet i blomstens støvdragere. Når støvet bliver spredt med vinden, kommer det i kontakt med vores luftveje, og det giver allergikere de velkendte gener som nys, løbende næse og røde øjne, der klør og løber i vand. Nogle får også hvæsende vejrtrækning plus en kløende/brændende fornemmelse i mund og hals. Høfeber forringer livskvaliteten, og undersøgelser har vist, at høfeber kan påvirke eksamensresultater, fordi eksaminer typisk ligger lige midt i pollensæsonen.  

Sådan lindrer du symptomer på høfeber

Når en person med høfeber udsættes for pollen, frigiver kroppen histaminer, og de udløser høfebersymptomerne. Der er god hjælp at hente på apoteket, hvor du kan købe forskellige typer medicin i håndkøb (uden recept). Allergiske reaktioner kan behandles med en kombination af tabletter, næsespray og øjendråber.

Tabletter behandler systemisk – dvs. overalt i hele kroppen hvor du måtte have symptomer. Du kan også behandle lokalt med et middel, der virker ligesom behandling med tabletter uden at virke sløvende, som nogle af de traditionelle antihistaminer kan gøre. Men det bedste er at reducere generne ved at forebygge, så øjnene frigiver mindre mængde af det histamin, som kan forårsage betændelse.

Hvilke pollentyper hvornår?

Astma-Allergi Danmark måler og registrerer de seks vigtigste pollen. Resultaterne bruger de til en pollenkalender og til aktuelle varslinger, som pollenallergikere kan bruge til at justere deres medicin.

Pollensæsonen begynder allerede i det spæde forår, hvor el og hassel har deres højdepunkt. Senere begynder elm at vågne, og de to helt store pollenfjender er birk, der huserer fra marts til maj, og græs, der gør livet surt for græsallergikere helt fra april til september. Birk er den pollentype, som absolut flest mennesker reagerer på.

TIP: På www.allergiguiden.dk eller på deres app af samme navn kan du se dagens pollental og registrere, hvordan du har det. Ud fra disse informationer kan du få vist en graf over dine symptomer sammenholdt med periodens pollental.