Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Kærlig pleje til familiens små

Som forælder vil man altid gøre det allerbedste for sine børn. Fx ved at tage små hverdagsgener i opløbet, og ved at forebygge med den rigtige hjælp og omsorg. På apoteket har vi særligt fokus på, at familiens små trives godt.
Kosttilskud, maveproblemer, irriteret hud og små skrammer. Listen over hverdagens små skavanker og behov er lang. Det vigtige for dig, der er forælder, er at vide, hvor du finder svar på dine spørgsmål og løsningen på dine egne og dine børns behov. 

Her giver apoteket dig en håndfuld gode råd, og husk, at du altid er velkommen til at komme ind til os og få gratis, sundhedsfaglig rådgivning.

Forstoppelse: En alvorlig gene for dit barn

Forstoppelse kan i høj grad ødelægge dit barns trivsel, og hvis problemet ikke bliver løst, begynder en ond cirkel, som får forstoppelsen til at gå helt i hårdknude. 

Symptomerne kender du, så husk at holde øje med dit barn. Har barnet hård og knoldet afføring? Går der flere dage imellem? Veksler afføringen mellem hård og tynd? Slår barnet ildelugtende prutter? Er der tegn på afførings- og/eller urininkontinens? Har barnet almene symptomer som ondt i maven, træthed, nedsat appetit eller tendens til opkastninger? Man definerer forstoppelse som to eller færre afføringer om ugen (hos børn over 4 år.)

For et barn er der mange livs-ændringer, som kan være hård kost. Alting er nyt. At skulle skifte fra flydende til fast kost. At skulle i ny institution. At være på rejse. Og så videre. Ting, der påvirker mentalt og fysisk, og kan give forstoppelse. Hård afføring kan være så svær at komme af med, at det gør ondt, og barnets naturlige reaktion på smerte er at undgå afføring, og så bliver problemet selvforstærkende. Derfor er det meget vigtigt, at du sætter ind med: 
  • Afføringsmiddel er en god måde at få kickstartet afføringen, så barnet har en oplevelse af, at det ikke behøver at være hverken svært eller smertefuldt at have afføring. Brug altid et afføringsmiddel, der passer til barnets alder, og sørg for at dosere det meget nøjagtigt.
  • Kost og væske, hvor nøglen først og fremmest er fibre – i stedet for hvidt brød og lys pasta – og masser at drikke. Et barn på 5-10 kg skal drikke 800 - 1000 ml om dagen, og 10 - 15 kg kræver 1000-1200 ml.
  • Gode toiletvaner kan du give dit barn fx ved at sende barnet på toilettet i mindst 5 minutter 2-3 gange dagligt – fx efter hovedmåltiderne. Sæt en skammel foran toilettet, så barnet har solid støtte under fødderne.

Kosttilskud

Nogle kosttilskud er der officielle anbefalinger om. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle børn fra 4 år tager 5-10 μg tilskud af vitamin D i vinterhalvåret (fra oktober til april). Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, at forældre giver børn fra 2 uger til 4 år 10 µg D-vitamin dagligt hele året. Børnevitaminer er populære, og hvis du giver dit barn børnevitamin, så vær opmærksom på, om de dækker D-vitaminbehovet. Et andet populært kosttilskud er fiskeolie, som bidrager til normal funktion af hjernen, hjertet og synet. Til børn findes de som tyggetabletter med så gode smage, at de hurtigt bliver populære hos de små. 

Småfolk har sart hud

En babys hud er tynd, sart og silkeblød. Derfor har den brug for særlig pleje og beskyttelse. Både om sommeren, når solens nådesløse stråler udfordrer. Og om vinteren, når vind og vejr bider fra sig, så huden bliver tør og irriteret. Huden er en barriere, der skal være tæt for at holde på kroppens væske, og for at holde mikroorganismer som fx bakterier ude. Pleje og beskyttelse handler både om at bruge de bedste vaskemidler til hår og hud, og at bruge målrettet hudpleje til hele barnets krop. 

Til de små skrammer er det en god idé at have lidt forskellige plastre på lager. Hvis du vil undgå tårer, når plastret skal rives af, så prøv en særlig sensitiv variant med et hudvenligt klæbemiddel, som gør plastret smertefrit at fjerne. Husk, at hvis der kommer rødme, varme, ømhed eller hævelse omkring såret, så skal lægen lige tjekke, om der er opstået betændelse. 

INFO

Kæledyr hører også til familiens små

Kæledyr er også ”familiemedlemmer”, som har brug for kærlig omsorg. Fx når det handler om beskyttelse mod irriterende lopper. En nem, og langtidsvirkende, måde at forebygge er at bruge at loppehalsbånd. Når du bruger halsbåndet, skal du være opmærksom på to ting: At det ikke må være mere stramt, end at du kan stikke to fingre mellem halsbåndet og halsen, og at du skal være opmærksom på, om loppehalsbåndet matcher dit dyrs størrelse. 

KILDER
Sundhed.dk
Rigshopitalet.dk
Hvidovrehospital.dk
Sygeboern.dk
Eskio-3.dk
Hansaplast.dk