Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Kosttilskud med potentiale

Det er vigtigt at understrege, at kosttilskud aldrig kan erstatte sund og varieret kost. Kosten har stor indflydelse på din sundhed, din energi og din livskvalitet. Derfor er det en god idé at være opmærksom på, om din kost fx er hjertevenlig og knoglevenlig.

Hjerne, hjerte og syn

Alle er nok enige om, at disse tre ting er ret vitale. For sundheden, for funktionsevnen og for din trivsel. Derfor gælder det om at holde hjerne, hjerte og syn i god form hele livet. Det kan omega-3 fedtsyrer hjælpe med. Hvis du ikke får særlig mange omega-3 fedtsyrer via din kost, så kan du supplere med et fiskeolie
-tilskud. Apoteket har varianter i hhv. kapsler og flydende form. Hvis du vælger en variant med de to omega-3 fedtsyrer EPA og DHA, så er du godt dækket. For begge dele bidrager til normal hjertefunktion, og DHA bidrager oveni til at vedligeholde normal hjernefunktion og et normalt syn. 
Knogler har brug for kalk, magnesium og D-vitamin
  • Kalk er nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler og tænder, og derudover bidrager kalk til mange ting som fx normalt energistofskifte, størkning af blodet, muskelfunktion og fordøjelsesenzymernes normale funktion
  • Magnesium bidrager til vedligeholdelse af knoglerne plus blandt andet et normalt energistofskifte, normal muskelfunktion og nervesystemets normale funktion
  • D-vitamin bidrager til normale knogler plus blandt andet vedligeholdelse af normal funktion af musklerne og immunsystemet.
Knogler er altså fællesnævneren. Med alderen mister vi alle knoglemasse. Det gælder især kvinder efter overgangsalderen. Derfor er det vigtigt, at knoglerne – hele livet – har kalk til at opbygge, reparere og vedligeholde knoglevæv. Hvis du har været på udkig efter et kosttilskud med kalk, så har du sikkert lagt mærke til, at kalktilskud ofte indeholder D-vitamin. Det er fordi D-vitamin bidrager til kroppens optagelse af kalk, så dine knogler rent faktisk får glæde af det kosttilskud, du tager. 

TIP

Veganer med behov for fiskeolie?

Fortvivl ikke. På apoteket kan du både købe vegansk olie med omega 3, 6 og 9, der er produceret af hørfrøolie, og vi har også en variant med omega-3 fedtsyrer, som er produceret af algeolie. 

TIP

Tjek på de officielle anbefalinger om kosttilskud?

Der er generelle anbefalinger om kosttilskud til forskellige befolkningsgrupper. Er det rele-vant for dig eller nogen i din familie? Find svaret på altomkost.dk, som er Fødevarestyrelsens hjemmeside. 

KILDER: 
rigshospitalet.dk
eskio-3.dk
hjerteforeningen.dk
sundhed.dk
altomkost.dk
osteoporose-f.dk