Neglesvamp Neglesvamp
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Sådan behandler du neglesvamp og grimme tånegle

Svampesporer elsker fugt og varme, så derfor kan de godt lide at kravle ind under dine negle – især på tæerne. Men neglesvamp er ikke pænt, og tilmed smitter det både dig selv og andre. Apoteket giver gode råd om forårstjek og behandling af dine tånegle.
Efter en lang og mørk vinter er det endelig blevet forår, og snart skal du til at finde både sommertøjet og sommersandalerne frem. Hvis tåneglene fået svamp, mens de har været gemt væk i strømper og sko i mange måneder, kan du i håndkøb få hjælp til behandling.

Symptomer: Sådan kan du se, om du har neglesvamp

Det første symptom på neglesvamp er en gullig eller hvidlig misfarvning af neglen. Overfladen ændrer struktur, så neglen både bliver ujævn og fortykket. Hvis svampen får lov til at brede sig, risikerer du, at hele neglen falder af. Men forinden har svampen måske bredt sig til andre tånegle.

Årsager: Sådan smitter det

Neglesvamp angriber som regel fødderne frem for hænderne, fordi svampesporer trives bedst, hvor der er fugtigt og varmt. Derfor er svømmehaller og omklædningsrum steder, hvor der er øget risiko for at blive smittet, og lidelsen er da også særligt udbredt blandt sportsfolk og motionister. Fordi neglesvamp smitter ret nemt, vil den uden behandling brede sig til dine andre negle. Vær ekstra opmærksom på neglesvamp, hvis du er ældre, for risikoen for neglesvamp stiger med alderen.

Behandling: Grimme negle kan blive pæne igen

Det er ikke kun neglesvamp, der giver grimme tånegle. Årsagen kan også være psoriasis eller ganske enkelt tørre negle, der revner, knækker, bliver ujævne og gullige at se på. På apoteket kan du købe produkter, som du skal smøre direkte på den grimme negl én gang om dagen. Produkterne går ind og virker på 3 måder:

  • Modvirker neglesvamp ved at ændre neglens mikromiljø, så neglesvamp ikke kan trives.
  • Genopretter neglens fugtbalance ved at tilføre og binde fugt i neglen
  • Blødgør og fjerner blidt neglens beskadigede lag, så neglen får en mere jævn overflade samtidig med, at eventuel misfarvning bliver reduceret

OBS: Smittekilden til neglesvamp kan være fodsvamp. Så tjek ved samme lejlighed, om din hud skaller, klør, har revner og er rød mellem nogle af dine tæer, for så skal du også behandle for fodsvamp.

Negle vokser langsomt

Det tager ca. 3 måneder for en fingernegl at vokse ud, men en tånegl skal bruge ca. 6 måneder. Derfor skal du fortsætte med at behandle hver dag, indtil den nye og pæne negl er vokset helt ud.
Apotekets produkter giver en bedring af neglens udseende allerede efter 2-4 uger.


DU KAN SE ALLE VORES PRODUKTER TIL HÆNDER OG FØDDER HER.

Vi anbefaler

Det tager ca. 3 måneder for en fingernegl at vokse ud, men en tånegl skal bruge ca. 6 måneder. Derfor skal du fortsætte med at behandle hver dag, indtil den nye og pæne negl er vokset helt ud. Apotekets produkter giver en bedring af neglens udseende allerede efter 2-4 uger.