Armsved Deodorant sved
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Sådan mindsker du overproduktion af sved

Alle mennesker sveder mere eller mindre, men hos nogle er svedkirtlerne ekstra aktive. Det kan være hæmmende at producere meget sved, men der er hjælp at hente på apoteket.
Sved kan give skjolder på tøjet, og når kroppens bakterier nedbryder svedens stoffer, giver det lugtgener. Derfor er den bedste løsning en effektiv antiperspirant, så du undgår den ubehagelige sved.

Forskellen på en deodorant og en antiperspirant

Deodoranter indeholder som oftest alkohol og duftstoffer, der ”kun” kontrollerer kropslugten. En antiperspirant derimod indeholder aluminiumklorid, der decideret hæmmer svedproduktionen.

Aluminiumklorid er en flydende væske på basis af sprit eller vand. Sprit-opløsningen er den mest effektive. Det skal typisk påsmøres om aftenen ved sengetid og det er en forudsætning, at hudfladen er nogenlunde tør, dvs. at du ikke sveder for meget, når det påføres.

Hvis du sveder, når det påføres, kan der nemlig dannes saltsyre, hvilket kun gør ondt værre. Saltsyren ødelægger huden, som derved bliver overfølsom for viderebehandling og den sveddæmpende effekt udebliver. 

Produkter med aluminiumklorid anbefales sædvanligvis til armhuler, håndflader og fødder. Det gælder også, at aluminiumklorid kun må smøres på ikke-beskadiget hud, ellers kan det forværre fx rødme og eksem.

På apoteket kan du få antiperspiranter både som spray, roll-on og creme. Sved kan også behandles medicinsk, men det er relativt sjældent og skal under alle omstændigheder lægeordineres.