Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Sådan tackler du diarré

Diarré er en af de mest almindelige lidelser på verdensplan. Symptomerne er hyppige og tynde afføringer. Den officielle definition er mere end tre daglige afføringer, men hvis du har prøvet at have diarré, ved du, at toiletbesøgene kan være meget mere hyppige.

De fleste mennesker oplever perioder med forstyrrelser i fordøjelsessystemet. Fx et par dage med løs, tynd og vandig afføring. Og nogle får også symptomer som mavesmerter, kramper og følelsen af oppustet mave. Diarré er et tegn på, at der er noget galt – enten i kroppens fordøjelsessystem eller stofskifteproces.

Infektion med virus eller bakterie?

I Danmark er der to udbredte årsager til diarré:

  • Det kan komme på grund af en virusinfektion,
  • og det kan komme på grund af bakterier.

Hvis blot maden indeholder nogle få affaldsstoffer fra bakterier, kan det være nok til at udløse problemet. Smittekilderne kan være hvor som helst. Du kan nemt blive smittet af andre personer med diarré. Faktisk kan det være vældig smitsomt, og derfor kaldes diarré også tit omgangssyge. Under alle omstændigheder betaler det sig at have fokus på hygiejne, hvis du gerne vil undgå diarré. Husk altid at vaske hænderne grundigt efter toiletbesøg og før du laver mad – og brug gerne et middel til at desinficere hænderne.

Behandling af diarré

Da diarré for det meste skyldes en maveinfektion på grund af en virus, er der tit ikke så meget andet at gøre end at stå det igennem og vente på, det stopper. De fleste tilfælde af akut diarré er ufarlige og kan gå over af sig selv.

Men hvad nu, hvis du ikke lige har tid til at rive et par dage ud af kalenderen for at sidde på toilettet konstant? På apoteket kan du få håndkøbsmedicin, der kan stoppe problemet. Dermed bliver tabet af væske og næringsstoffer i kroppen mindre, og det betyder, at du får lettere ved at optage mineraler og vand. Netop vand er det vigtigste, og det må gerne være tilsat salt og sukker. Sukker hjælper nemlig med til, at kroppen kan optage vand og salt, så drik evt. tynd saftevand eller fortyndet sodavand/juice – eller køb en særlig væskeerstatning på apoteket.

Har du prøvet...

SmectaGo?
SmectaGo Karamel/Kakao bruges til behandling af akut diarré hos voksne og børn over 8 år samt kronisk diarré eller mavesmerter hos voksne.

SmectaGo Karamel/Kakao hjælper med at lindre mavesmerter samt stoppe og behandle diarré.

SmectaGo Karamel/Kakao giver effektiv lindring og reducerer symptomerne forbundet med diarré, hvilket er påvist i kliniske studier.