Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Skæl og meget tør hårbund: Sådan behandler du

Mange mennesker døjer med skæl og eksemlignende tør hud i både hårbund, i ansigtet og på overkroppen. Problemet er irriterende – både af kosmetiske årsager og fordi det klør. Der findes flere typer skæl med forskellige årsager og behandlingsmuligheder.
I virkeligheden har alle mennesker skæl. For huden i hårbunden fornyer sig konstant ligesom resten af kroppen. Nye hudceller bliver gendannet, og gamle hudceller dør. De døde hudceller bliver løbende afstødt som hudflager, der er så små, at man ikke kan se dem. Hos nogle mennesker sker denne udskiftning af hudceller hurtigere end hos andre - og så bliver det synligt.

Den tørre skæl

Den ”tørre” skæl opstår oftest ved, at hårbunden er tør. Udtørrende shampoo eller permanentvæske kan være årsagen til skæl af denne slags. Tør skæl kan du som regel komme til livs med en god skælshampoo. Skælshampoo fjerner mikroorganismer og svampe, og dermed reducerer den dannelsen af hudceller i hårbunden. Derfor hjælper den også på fedtet skæl, men hvis du samtidig har problemer med rød hårbund, der klør kraftigt, kan det være nødvendigt at ordinere hormoncreme, som du får på recept hos din læge.

Den fedtede skæl

Den fedtede skæl er et fælt bekendtskab, fordi den også kan give rødmen i hårbunden og i værste fald sprede sig til området omkring øjenbrynene og helt om bag ørerne.  Begge typer af skæl kan klø, men prøv at lade være med at klø dig i hårbunden, så du irriterer huden yderligere. Behandl med skælshampoo til fedtet hovedbund.

Arp

Arp er en særlig form for skæl, der findes hos små børn. Arp ses som fedtede gul-brune skæl, der kan danne et helt tykt lag i hårbunden på spædbørn og kan opfattes som en mild form for skæleksem. Mange børn udvikler arp i hårbunden i løbet af de første leveuger. Følgende råd vil i de fleste tilfælde kunne hjælpe på tilstanden, men som regel skal der flere behandlinger til.

Det gælder om at løsne kagen af skæl og fjerne den, det øger babyens velbefindende.
Smør babyens hovedbund ind i babyolie til natten og red håret igennem næste morgen med en tættekam.
Når håret er redt godt igennem, og skællene er væk, kan du vaske babyens hår med Apotekets babyshampoo.