Vitaminer

Børnevitaminer

Nulstil
Filter
Luk

Børnevitaminer

Vitaminer til børn

Vitaminer og mineraler er vigtige for dit barns sundhed. Derfor findes der rigtig mange forskellige kosttilskud både som dråber, piller, tyggetabletter og kapsler. Men det helt fundamentale er kosten. Kosttilskud kan aldrig erstatte sund og varieret kost, men det kan være et værdifuldt tilskud. Så værdifuldt, at myndighederne har formuleret officielle anbefalinger for visse tilskud. Børn og vitaminer kan være en kabale, der er svær at få til at gå op. For mange børn er kræsne, og de ender tit med at spise ret ensidigt. Hvad stiller du op, hvis det er svært at få lokket nok næringsstoffer i dit barn? En sjov ”sliktallerken” med snittet frugt eller figurskårne grønsager kommer mange langt med. En smoothie med frugt og grønt kan også være et godt lokkemiddel. Og ”sovs” af blendede grønsager kan være en god kamuflage. At dække barnets behov for vitaminer og mineraler med sund og varieret kost er altid førsteprioritet. Men det kan være relevant at supplere med kosttilskud. Som forælder spørger du sikkert: Hvilke vitaminer skal et barn tage? Findes der særlige børnevitaminer? Hvor tit må børn tage vitaminer? Hvor mange vitaminer må et barn få? Og hvornår skal jeg give mit barn vitaminer?

D-vitamin: Et vigtigt børnevitamin

For børn mellem 2 uger og 2 år lyder den officielle anbefaling fra myndighederne, at de skal have 10 µg D-vitamin tilskud dagligt hele året rundt. Dog er der to undtagelser: 
  • Hvis dit spædbarn dagligt får 800 ml. modermælkserstatning, der indeholder 1,3 µg D-vitamin (eller mere) pr. 100 ml, skal du ikke give særskilt tilskud af D-vitamin oveni.
  • Hvis du ønsker at give dit barn en multivitamin til børn hver dag, så er der formodentlig D-vitamin i den. Tjek indholdssedlen, og undgå at give særligt D-vitamin oveni, hvis multivitaminpillen indeholder tilstrækkeligt D-vitamin.

D-vitaminer er vitale for børns knogler

Knogler består fortrinsvis af kalk. Men det er ikke tilstrækkeligt for opbygning af stærke knogler, at dit barn får mælkeprodukter og/eller kalktilskud. Der skal også D-vitaminer til. Det er nemlig sådan, at D-vitaminer hjælper kroppen med at optage kalk, og det er derfor, D-vitamin til børn får så meget fokus. Uden tilstrækkelig kalk og D-vitamin er der risiko for, at barnets knogler ikke vokser, som de skal, så skelettet ikke bliver stærkt nok. Ultimativt kan barnet få hæmmet vækst eller deformiteter i knoglerne (bedst kendt som engelsk syge). Især i to faser sker der særlig stor knoglevækst, som betyder, at dit barn har ekstra brug for nok kalk og D-vitamin: 
  • Som spæd/lille: Når børn bliver født, består knoglerne af brusk og næsten ingen kalk. Derfor har spædbørn brug for meget mælk for at få nok kalk. I 3-10 års bygger barnet stille og roligt knoglevæv og -styrke.
  • Teenageår og pubertet: I denne periode sker der store forandringer med kroppen, fordi den vokser meget. Mange oplever ”vokseværk”, når kroppen i løbet af ret få år vokser fra barnekrop til voksenkrop. Det betyder, at knoglerne skal vokse rigtig meget i både længde, bredde og tykkelse, og at de skal have endnu større styrke.

Så hvis du som forælder spørger: Er vitaminer gode for børns knogler? Så er svaret, at D-vitaminer ikke bare er gode – men decideret nødvendige – for børns knogler.

Kilder til D-vitamin

Du kan godt spise dig til en vis portion D-vitamin. Men hvis dit barn er kræsent, kan det være svært at få D-vitaminer via kosten. For det er kun fede fisk som laks, sild og makrel, der indeholder D-vitamin i større mængder, mens mælk, ost og æg indeholder begrænset mængde. Vigtigste kilde til D-vitamin er sollys. Når solens stråler rammer huden, kvitterer huden straks ved at danne D-vitamin. En vældig smart og vitamin-sikker funktion om sommeren, eller hvis man bor lidt længere sydpå end i Danmark, for herhjemme har vi ikke ret meget sol om vinteren. 

Derfor er der en officiel anbefaling om tilskud af D-vitamin til alle fra 4 – 70 år: Tag et tilskud på 5 – 10 µg D-vitamin dagligt i perioden oktober – april. Husk altid, at D-vitamin skal tages i forbindelse med et måltid, der indeholder fedt.

Mørk hud? Heldækkende tøj? Indendørs livsstil?

Alle – både børn og voksne – har brug for et tilskud af D-vitamin på 10 µg hele året, hvis de ikke får D-vitamin via solens stråler. Det gælder: 

  • Hvis huden er mørk, så huden ikke responderer på solen ligesom en lys hud
  • Hvis man bruger en påklædning, der dækker hele kroppen til, så solen ikke har mulighed for at ramme huden
  • Hvis man lever inden døre eller undgår sollys på andre måder
Når det er sagt, så husk altid at beskytte dit barn mod solens stråler. 

A-B-C vitamin piller til børn? Eller multivitaminer?

D-vitamin er det målrettede vitamin til børn, apoteket sælger mest af. En del forældre efterspørger også kalk, jern, omega-3 og mælkesyrebakterier. Men ellers er det multivitaminer til børn, der er populære. Én enkelt multivitaminpille om dagen indeholder de helt basale vitaminer og mineraler som fx vitaminerne A, D, E, K, C, B1, B2, B6, B12 plus folsyre, jern, selen og zink. På emballagen står der, hvor meget produktet indeholder af hver ting, og der står også %RI som er et udtryk for, hvor mange procent af referenceindtaget (det gennemsnitlige behov) indholdet udgør. Dette tal er godt at navigere efter, når du har brug for at vide, hvor mange vitaminer et barn må få / har brug for.

Hvor mange vitaminer må et barn få?

Generelt skal du ikke gå og være bekymret for, om dit barn får for mange vitaminer. Men en enkelt ting er dog værd at være opmærksom på. De fleste vitaminer er vandopløselige. Det betyder, at de vitaminer, der måtte være i overskud, bliver skyllet ud med urinen. Men nogle vitaminer er fedtopløselige, så dem skal du være mere opmærksom på at dosere rigtigt. Hvis du udtaler KEDA (med blødt D), så glemmer du aldrig, at de fedtopløselige vitaminer er K, E, D og A. 

Hvor kan man købe vitaminer til børn?

Vitaminer er gode for børn, og kun det bedste er godt nok, når man som forælder skal værne om sit barns sundhed. Køb derfor altid kosttilskud på apoteket, hvor du kan få rådgivning om alle kosttilskud til børn. Vitaminer til børn skal matche både barnets alder og behov. Og så er det en god idé at tage hensyn til, hvad barnet trives med. Hvis dit barn fx har svært ved at sluge en pille, er en tyggetablet med dejlig smag et godt alternativ. På apoteket kan du købe børnevitaminer både som dråber, tyggetabletter, piller og kapsler.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

VIND Månedens Hudplejeserie til en værdi af 1.000 kr. 🎉

Tilmeld dig vores Medlemsklub og deltag samtidig i konkurrencen om produkter til 1.000 kr. Vinderen findes den 1. i hver måned og kontaktes direkte.

Køn

Jeg samtykker til, at Apoteket-online.dk må kontakte mig via e-mail og sms med gode tilbud på produkter, gode råd, samt information om kampagner, konkurrencer, arrangementer og nye kundetiltag. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde igen. Se vores betingelser for samtykke her.

Nem og sikker betaling med bl.a. MobilePay