Nulstil
Filter
Luk
Ekspertviden

Bedre og bedre prognose for tidligt fødte

Hvor man for 50 år siden kunne redde en for tidligt født baby på 1.500 gram, går grænsen i dag ved 400-500 gram. ”Officielt siger man, at fødsler før uge 37 er for tidlige. Her på afdelingen indlægger vi alle, der bliver født før uge 35.” Hvilke udfordringer har babyerne typisk? Hvorfor? Og hvordan kan man hjælpe dem?
Ekspertviden

Immunterapi dræber kræftceller

For 10 år siden var immunterapi stadig nyt. I dag er det den type behandling, der har mest fokus i kampen for at knække cancer. Hver dag bringer ny viden, som bliver til behandlinger, der kan redde liv. Kræftceller er et komplekst mysterium, og immunterapi er en behandling med fantastiske perspektiver. Men det er ikke noget vidundermiddel, for der er stadig mange, der ikke har gavn af behandlingen, og der er stadig mange bivirkninger.
Sund viden fra apoteket

Sovemedicin skal bruges med omtanke

Du kan havne i en situation, hvor du får akut brug for hjælp til at sove. Her kan sovemedicin være nødvendigt. Men medicinen skal bruges med omtanke – og kun som en kortsigtet løsning.
Ekspertviden

Fakta, tips og nyt om diabetes

”Gå til lægen, hvis du er træt, har tabt dig, tisser meget, er ekstra tørstig eller har en uforklarlig kløe. Selvom symptomerne er vage, kan det være tegn på type 2-diabetes. Og det er vigtigt at opdage det, så du – forhåbentlig – kan undgå alvorlige komplikationer og følgesygdomme.” Sådan lyder den klare anbefaling fra Tanja Thybo, der også har lovende nyt om nyeste forskning.
Ekspertviden

Skal medicin på skoleskemaet?

Hvad ved børn om medicin? Hvordan og hvor meget bruger de selv medicin? Er de nysgerrige og interesserede i at vide mere om medicin? Og kan mere viden være med til at gøre deres omgang med medicin mere hensigtsmæssig? Farmaceuter over hele landet har undervist 4.-6. klasser en hel dag, og projektet står nu med de første resultater, som overrasker positivt.
Sund viden fra apoteket

Når kroppen knirker

Det borer, murrer og giver jag af smerter. Nogle gange kan du nemt sige, hvor smerten sidder. Andre gange er det mere diffust, og nogle gange er smerter i bevægeapparatet ledsaget af nedsat bevægelsesevne. Dine muskler, sener og ledbånd kan nemt få skader og slid i løbet af livet. Her er nogle gode råd til, hvordan du forebygger og lindrer.
Sund viden fra apoteket

Fødevareallergi og - intolerance

At være overfølsom over for visse fødevarer kan give mange forskellige symptomer, der minder om alt fra høfeber og astma til eksem og turistmave. Men hvornår er det allergi, og hvornår er det ”bare” intolerance? Og ikke mindst: Hvordan diagnosticerer og behandler man?

Kom og arbejd sammen med os

På apoteket er du hver dag med til at gøre en forskel, når du rådgiver borgere om sikker brug af medicin og om forebyggelse og behandling af sygdomme.
Ekspertviden

Kostplaner til diabetikere skal være individuelle

”Tidligere var der helt faste kostanbefalinger til diabetikere. I dag er anbefalingerne mere individuelle. Ganske enkelt fordi vi er blevet klogere på diabetes og bedre til at behandle sygdommen,” siger Cecilie Sandvad, der her fortæller om et nyt forskningsprojekt og giver gode kostråd.
Sund viden fra apoteket

Diabetes: Fakta, gode råd og aflivning af myter

Nyt fra Diabetesforeningen, der kæmper for bedre vilkår for personer med diabetes. Diabetes er en af de helt store folkesygdomme, og desværre får flere og flere diagnosen. Derfor er det vigtigere end nogensinde at udbrede viden om diabetes. Viden er grundlaget for at kunne forbedre fremtidsprognosen. Hvis du selv, eller en i familien, lever med diabetes, og hvis du gerne vil være med til at knække diabetes-kurven, så læs med her.
Sund viden fra apoteket

Abekopper: Fakta om smitte og behandling

Abekopper var indtil foråret 2022 en sygdom, ganske få danskere havde hørt om. Pludselig kom der tilfælde af abekopper i Danmark, og andre europæiske lande, og det udløste mange spørgsmål. Ikke mindst om, hvordan abekopper smitter, og om, hvorvidt der er grund til bekymring. Her får du svar på de helt grundlæggende spørgsmål plus gode råd om, hvordan du lindrer symptomerne, hvis du bliver smittet.
Sund viden fra apoteket

Ubehag i mave og /eller tarm?

Smerter og ubehag i mave-tarm systemet er noget, alle mennesker kender til. I større eller mindre grad. Af kortere eller længere varighed. Og med forskellig frekvens. Det kan være symptomer som smerter, halsbrand, sure opstød, kvalme, forstoppelse, diarré, luft i maven og oppustethed. Hvad er årsagen? Er det farligt? Og hvad kan du gøre ved det?
Sund viden fra apoteket

Pas på blodtrykket

”Pas på blodtrykket” er en talemåde, som mange bruger. Men hvorfor er det så vigtigt at passe på sit blodtryk? Hvad er blodtryk egentlig udtryk for? Kan du selv gøre noget for at holde et sundt blodtryk? Hvor tit skal du have det målt – og hvordan?
Sund viden fra apoteket

Overbelastning kan udløse stress

Kend og erkend din stress før den gør dig syg. Stress er noget, der bliver talt og skrevet meget om. Mange kalder det en ”folkesygdom”, men stress er ikke nogen sygdom. Stress er en tilstand, hvor du er belastet, fordi du oplever større krav end dine ressourcer kan honorere. Hvis belastningen varer i lang tid, kan stress udløse både psykiske og fysiske følgesygdomme.
Ekspertviden

Kan blodprøver knække cancer?

Med blodprøver, der måler eventuel kræft-DNA i blodet, kan lægerne opspore kræft tidligere plus individualisere behandlingen. ”Teknikken bliver indtil videre kun brugt på forsøgsbasis, og det varer endnu lang tid, før forskernes drømme bliver til virkelighed, der redder liv,” understreger Claus Lindberg Andersen, der dog mener, at det ser lovende ud.
Ekspertviden

HPV og kræft

Mange forbinder kun HPV med vaccination af unge kvinder for at beskytte mod livmoderhalskræft. Men HPV-virus kan også forårsage kræft andre steder i kroppen, og HPV-virus er ikke kun farlig for unge kvinder. Vidste du, at mænd også kan få HPV-relateret kræft? Og at kvinder over 60 år rent faktisk har en højere risiko for livmoderhalskræft end de unge kvinder?
Sund viden fra apoteket

Har du hovedpine?

500.000 af os danskere har hovedpine mindst én gang om ugen. Hovedpine har mange niveauer lige fra irriterende gener til invaliderende smerter. Hvis du oplever kraftig hovedpine, bør du tale med din læge. Det samme gælder, hvis hovedpinerne er tilbagevendende, og du ikke kender forklaringen. Her gennemgår vi forskellige typer hovedpiner, og giver tips til at tackle smerter.
Ekspertviden

Kan medicinsk cannabis fjerne gigtsmerter?

Forhåbentlig kan forskningsprojektet CAN-ART om tre år kaste lys over virkning og bivirkninger ved brug af medicinsk cannabis mod gigtsmerter. Det hele begyndte i et varmtvandsbassin i Gråsten, hvor en flok gigtpatienter gav Oliver Hendricks en AHA-oplevelse.
Ekspertviden

Din hjerne snyder dig

Afhængighed har mange ansigter. Men uanset, om det handler om stofafhængighed af fx alkohol eller kokain – eller det er adfærdsafhængighed som fx pengespil eller computerspil – så er der en fællesnævner: Det er hjernen, der snyder dig. Ny forskning dokumenterer, at det er hjernens forventning om belønning, der styrer den automatiserede adfærd. Og det er vigtig viden for behandling af afhængighed.
Ekspertviden

Lungesygdomme: Fakta, forebyggelse, behandling og prognose

Uden luft kan du ikke leve. Ganske enkelt. Derfor er dine lungers funktion enormt vigtig. Men flere og flere får sygdomme som fx astma og KOL. Vidste du fx, at danske kvinder har den højeste dødelighed af KOL inden for EU? Læs med her og bliv klog på, hvordan du opdager lungesygdom så tidligt som muligt.
Ekspertviden

Kreativitet som psykiatrisk ”værktøj”

Har du selv prøvet at fordybe dig i en kunstnerisk syssel? Fx at skrive, tegne eller male? Så kender du sikkert følelsen af, at kunst kan noget særligt. Kan det virke sundhedsfremmende og modvirke social isolation for psykiatriske patienter? Det arbejder en gruppe forskere på at belyse
Ekspertviden

Ny og nyttig viden om hjertet

Hjerte-kar-sygdom er den næst hyppigste dødsårsag i Danmark. Mange ting spiller en rolle for din risiko for at få en hjerte-kar-sygdom. Alder er en væsentlig faktor, og i takt med, at danskerne bliver ældre og ældre, lever flere og flere med sygdomme. Heldigvis bliver lægerne dygtig- ere og dygtigere til at behandle. Her får du nyttig viden om fire nye hjerte-temaer.
Ekspertviden

Parkinson er en sygdom i dopamincentret

De fleste forbinder nok Parkinson med den karakteristiske rysten, der er et meget synligt symptom på sygdommen. Men ud over de motoriske giver Parkinson også mange usynlige symptomer. For de fleste patienter, og deres pårørende, er netop de ikke-motoriske de værste, fordi de kan ramme humør, initiativ, personlighed og kognitive funktioner.
Ekspertviden

Hvad har epidemier lært os?

”Epidemier har lært os rigtig meget, og givet viden, som gennem århundreder har været med til at opbygge det offentlige sundhedsvæsen. Den vigtigste læring er, at epidemier er en udfordring, vi kun kan løse i fællesskab – dvs. på samfundsniveau. Heldigvis har vi her i Danmark en befolkning, der samarbejder med myndighederne, og det er årsagen til, at vi klarede os ret godt under corona-epidemien,” understreger Morten Arnika Skydsgaard.
Diabetes
Ekspertviden

Godt nyt, og gode råd, om diabetes

Forhøjet blodsukker belaster blodkarrene. Jo højere og jo længere tid – jo værre. Der kommer aflejringer i årerne, og det kan give hjerte-kar-sygdomme. Faktisk har 35% af alle personer med diabetes hjerte-kar-sygdomme (for gennemsnitsbefolkningen i øvrigt er tallet 14%). Men diabetes kan også på sigt give skader i nerver, øjne, nyrer, fødder, tænder og mave-tarm systemet. International diabetesdag 14. november var med til at rette øjnene mod sygdommen, og her i Danmark arbejder Diabetesforeningen for at optimere forebyggelse og behandling.
Sund viden fra apoteket

52,6% af danskerne er overvægtige

Definitionen på overvægt er en BMI ≥ 25, og det har hele 52,6% af danskerne. Hovedårsagen er, at vi lever i et samfund, hvor det er nemt at spise for meget/fedt og nemt at bevæge sig for lidt. Men overvægt er ikke kun et kosmetisk problem. Overvægt er et problem for sundheden. Overvægt kan give fysiske og mentale følgesygdomme.
Ekspertviden

Når kemi giver allergi

Kontakteksem er en inflammation, som er en slags betændelsestilstand i huden. Det kan komme, når huden bliver påvirket udefra af hudirriterende eller allergifremkaldende stoffer. Fælles for irritativ og allergisk kontakteksem er, at det kun kan erhverves ved en udefrakommende påvirkning modsat atopisk eksem (børneeksem), som kan være arvelig.
Ekspertviden

Har du også tarmsyge?

Ca. 1 mio. danskere har ondt i tarmene. Hvis du er en af dem, så ved du, hvor meget det kan gå ud over livskvaliteten, hvis der er gener fra et eller flere steder af den kanal, som fører mad og drikke fra munden til endetarmen. Flere sygdomme kan give gener – blandt andet Crohns sygdom, som er kronisk betændelse i tarmen.
Sund viden fra apoteket

Studerende på apoteket: En sikker fremtid

På apotekerne er der travlt. Det er et sted, hvor der dagligt kommer rigtig mange borgere. Derfor er der behov for at ansætte studerende hvert år. I denne artikel tager 1. års, 2. års og 3. års studerende os med bag skranken til et sjældent indblik i livet som farmakonom-studerende.
Sund viden fra apoteket

Har du svært ved at holde balancen?

Balancen er vigtig. Du bruger den hele tiden, når du går, står, løber og i det hele taget koordinerer din krops bevægelser i det daglige. Derfor går det hårdt ud over livskvaliteten, hvis du døjer med svimmelhed. Her får du nyttig viden om balancen og fakta om både harmløse og mere alvorlige årsager til svimmelhed.