Nulstil
Filter
Luk
Demens
Ekspertviden

Demens: En stor opgave for pårørende

At være pårørende til en person med demens er en stor opgave. Demens er en alvorlig, kronisk hjernesygdom, som man dør af. Og undervejs ændrer den på identiteten. Det betyder svære situationer og valg, der kræver mod, styrke og hjælp.
Teenager, som sidder og kigger væk
Ekspertviden

Teenagehjerner kører på højtryk

Det kan godt se ud, som om teenagere indimellem har trukket stikket, og slukker fuldstændig. Men det ydre snyder. I virkeligheden kører deres hjerner på højtryk. For udviklingsmæssigt repræsenterer teenageårene en hastighed, der er unik for pattedyr.
Barn der sidder og smører hudpleje i ansigtet
Ekspertviden

Børn "cremer" sig til hudproblemer

Et nyt fænomen har på rekordtid vokset sig stort. Børn bliver bombarderet med videoer af/med andre børn, som på TikTok, Instagram, YouTube osv. demonstrerer komplicerede hudplejerutiner. Rutiner der overdriver doseringen, og derfor indebærer risiko for børn, der bliver influeret og inspireret til at kopiere.
Ekspertviden

Vinterbadning: Mode- eller sundhedsbølge?

Hvorfor er det blevet så populært at vinterbade? Og har det ligefrem en positiv effekt på helbred og/eller velvære? Gusmester Charlotte Ringbæk tager os en tur med i det kolde vand – plus en tur i sauna.
Ekspertviden

Indeklimaet er vigtigt - især for dig med astma og/eller allergi

Klimaet er på dagsordenen mere end nogensinde før. Det er ekstra godt for dig, hvis du er en af de 1,5 mio. danskere, der lever med astma og/eller allergi tæt inde på livet. Men har du styr på klimaet derhjemme? Rigtig mange faktorer har indflydelse på indeklimaet og dermed beboernes velbefindende – også dem, der er så heldige, at de hverken har astma, allergi eller høfeber.
Sund viden fra apoteket

Stop din forstoppelse

Fordøjelse, tarmfunktion og afføring glider ikke altid nemt og ubesværet. Vidste du, at 20% af befolkningen har forstoppelse? Og at 10% bruger afføringsmidler? Læs med her, og få nyttig viden om årsager til forstoppelse og en miniguide til valg af afføringsmiddel.
dod
Ekspertviden

Gør det ondt at dø?

Døden er definitiv, og sådan et farvel er altid vemodigt og svært. Kan døden være meningsfuld? Og hvorfor kan døden være så svær at tale om? ”Døden er en del af livet, og livet er vi fælles om. Derfor skal vi være solidariske med den døende” lyder det fra Sigrid Wemmelund, der har mange års erfaring med arbejdet omkring den alvorligt syge og døende patient.
Ekspertviden

Jagten på det sunde liv

Er kosttrends et udtryk for mode, sundhed eller idealisme? Er det rigtigt, at vi helst ikke skal spise kød? Er jeg et bedre menneske, jo sundere jeg spiser? Og skal jeg spise vegansk, raw eller antiinflammatorisk, hvis jeg vil gøre det bedste for min sundhed? Her får du fakta og gode råd fra Christian Bitz.
Ekspertviden

Mental robusthed gør dig mere livsduelig

”Vi er alle mentalt robuste i en eller anden grad. Og naturligvis er alle mennesker livsduelige. Men mental robusthed er også en livskompetence. En psykologisk færdighed, som gør dig i stand til bedre at kunne håndtere livets udfordringer og styre din reaktion på ydre begivenheder. Det er sundt for dig, din livskvalitet og dine omgivelser, og den gode besked er: Du kan selv gøre noget for at udvikle og vedligeholde din mentale robusthed, og det er aldrig for sent,” lyder løftet fra Eva Hertz.
Ekspertviden

Er digitaliseringen en risiko for vores livsstil?

De fleste kender KRAM – kost, rygning, alkohol og motion – som er vigtige livsstilsfaktorer for vores sundhed. Imran Rashid mener, at der burde tilføjes et S for skærmtid, så det hedder KRAMS. ”Jeg vurderer, at digitaliseringen af vores hverdag udgør en langt større livsstilsrisiko end KRAM. Men man kan ikke se digitalt overforbrug, så hvordan måler og dokumenterer man, hvordan digitaliseringen påvirker især vores mentale sundhed?”
Ekspertviden

Hvad sker der i kroppen under træning?

Motion er sundt. Vi hører det igen og igen. Men hvad er det egentlig, der sker i menneskekroppen, når vi træner? At du bliver forpustet, træt og får sved på panden har du garanteret oplevet mange gange. Men når eksperten deler ud af sin viden, får du de helt enkle – og meget motiverende – forklaringer på, hvorfor kroppen har gavn af træning.
Sund viden fra apoteket

Fire hjørnesten til din vitalitet

På apoteket kalder vi det ”vital-firkanten”, fordi fire specifikke byggesten er særligt vigtige for din vitalitet. Det handler om multivitamin, fiskeolie, mælkesyrebakterier og kalk. Her får du at vide, hvorfor disse fire ting er så vigtige. Og med en lille test får du svaret på, om du skal overveje et kosttilskud.
Rygestop
Ekspertviden

4 ud af 10 kræfttilfælde er udløst af livsstil

”Danskerne ved godt, at rygning kan give kræft. De ved også, at fx alkohol og overvægt går ud over helbredet, men vores undersøgelser viser, at danskerne i højere grad forbinder disse faktorer med risikoen for fx diabetes og hjerte-kar-sygdomme end med risikoen for at få kræft. Derfor er det vigtigt, at vi nu har dokumentation for præcis hvordan, og ikke mindst hvor meget, konkrete kræfttyper kan kobles til livsstilsfaktorer som rygning, overvægt og solbadning.
Ekspertviden

Nikotin giver fysiske og mentale skader

”Danskerne ved godt, at rygning kan give kræft. De ved også, at fx alkohol og overvægt går ud over helbredet, men vores undersøgelser viser, at danskerne i højere grad forbinder disse faktorer med risikoen for fx diabetes og hjerte-kar-sygdomme end med risikoen for at få kræft. Derfor er det vigtigt, at vi nu har dokumentation for præcis hvordan, og ikke mindst hvor meget, konkrete kræfttyper kan kobles til livsstilsfaktorer som rygning, overvægt og solbadning.
Ekspertviden

En skyggeven for livet

”Det var en af mine gode venner, der insisterede på, at jeg skulle gå til lægen. Jeg tænkte selv, at jeg nok igen havde en diskusprolaps i nakken. Det havde jeg prøvet før, så jeg kendte symptomer som kraftnedsættelse og besvær med at kontrollere den ene arm. Men besøget hos lægen gik anderledes, end jeg havde forestillet mig. Pludselig stod jeg foran en helt ny hverdag – med en skyggeven for livet.”
Ekspertviden

Er du lykkelig?

Hvad er lykke? Hvordan måler man den? Hvordan opnår man den? Og er man sin egen lykkes smed? Her giver Meik Wiking dig både svar og gode tips til, hvordan du får lykke og trivsel i dit liv.
Ekspertviden

Naturen styrker din sundhed

Danmark har en smuk natur, og de fleste danskere kan godt lide at være ude i den. Måske er du en af dem, der er aktiv i naturen, fordi det gør noget godt for din krop og sjæl. Måske er du en af dem, der gør det, hvis du lige har tid, hvis det hverken regner eller er for koldt, og hvis du lige er motiveret. Motivationen vokser af den gode besked fra friluftsforskere: Natur styrker din fysiske, mentale og sociale sundhed.
Ekspertviden

Mistrives de unge?

”Nu er det jo ikke sådan, at vi har en hel generation, der mistrives. Mange unge har det heldigvis godt. Men vi skal tage alvorligt, at der samtidig er en konstant gruppe unge, der lever med en omfattende og vedvarende mistrivsel. Plus en voksende gruppe, der oplever mistrivsel, fordi noget i rammerne for ungdomslivet ikke fungerer,” understreger Noemi Katznelson.
Ekspertviden

HPV og kræft

Mange forbinder kun HPV med vaccination af unge kvinder for at beskytte mod livmoderhalskræft. Men HPV-virus kan også forårsage kræft andre steder i kroppen, og HPV-virus er ikke kun farlig for unge kvinder. Vidste du, at mænd også kan få HPV-relateret kræft? Og at kvinder over 60 år rent faktisk har en højere risiko for livmoderhalskræft end de unge kvinder?
Sund viden fra apoteket

"Fortrydelsespiller" er nødprævention

Sex er dejligt. Sex er sundt. Og sex er helt basalt nødvendigt for forplantningen. Heldigvis er der masser af muligheder for at dyrke masser af sex uden at blive gravid. Kondomer, p-piller, spiral og pessar er nogle af de meget udbredte præventionstyper. For en række typer prævention er beskyttelsen mod graviditet næsten 100%. Men det kan ”smutte”, og så kan det være godt at kende den kattelem, som fortrydelsespiller er.
Ekspertviden

Husk godt hele livet

Hvordan er det egentlig, din hukommelse fungerer? Er god hukommelse medfødt? Kan du træne din hukommelse? Bestemmer du selv, hvad du gerne vil huske? Og er det rigtigt, at vi alle bliver mere glemsomme med alderen? Her dykker vi ned i den krøllede hjerne sammen med hjerneforskeren, der via sine foredrag og bøger har styrket mange danskeres hukommelse.
Ekspertviden

Sociale relationer giver sund aldring

Hvilken betydning har sociale relationer? Hvordan reagerer mennesker på ensomhed? Kan man ligefrem blive fysisk og psykisk syg, og få forkortet sin levealder, hvis man er socialt isoleret? Og virker det også omvendt, så man rent faktisk lever længere, hvis man er socialt aktiv?
Ekspertviden

Spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse

Flere og flere unge udvikler et forstyrret forhold til mad og krop. ”Hvis vi bruger seneste internationale viden som udgangspunkt, så er vurderingen, at vi her i Danmark har ca. 75.000, der lever med en spiseforstyrrelse. De kan være svære at identificere, diagnosticere og behandle, for de oplever ikke selv, at de har brug for hjælp. Mit primære budskab til alle, der er bekymrede for, om de har en spiseforstyrrelse, er derfor: Ræk ud – vi er her for at hjælpe dig.”
Sund viden fra apoteket

Hvorfor snorker vi

Mere end 40% af befolkningen snorker. I aldersgruppen 40 – 65 år snorker 40% af kvinderne og 60% af mændene.
Apoteket anbefaler

Hver 5. over 30 år bruger tandprotese

Danske tandteknikere er meget dygtige – også til at producere forskellige former for tandproteser. Det kommer mange danskere til gode, for hver 5. over 30 år bruger tandprotese. Her giver vi dig en guide til forskellige typer protese og tips til god mundhygiejne – både for dig, der har protese og dig, der gerne vil forebygge behov for protese.
Sund viden fra apoteket

Det kommer med alderen

Aldring har fordele og ulemper. Den giver erfaring og livsklogskab. Men den giver også slid og helt almindelige aldersassocierede skavanker. Du kan hverken løbe fra din alder eller smågener i det daglige. Men hvis du styrker dit helbred med sund livsstil, og lindrer skavankerne i det daglige, så gør du noget godt for dig selv og din livskvalitet.
Sund viden fra apoteket

Klar til koldere tider?

Forkølelse, influenza og corona. Virussygdommene begynder at sprede sig så snart, sommeren er slut, og vi igen nærmer os de kolde måneder, hvor vi rykker indenfor. Derfor gælder det om at forebygge og forberede sig så godt, som det er muligt.
Ekspertviden

Kan du bremse din aldring?

Noget af det allerfarligste, du kan gøre, er at blive ældre. For jo ældre du bliver, jo flere sygdomme er der risiko for, at du får. ”Vi håber alle på at forblive sunde og raske længst muligt. Spørgsmålet er, om der findes en kur mod aldersassocieret degenerering, så vi kan blive ældre uden, at aldringen sætter lige så mange spor.”
Apoteket anbefaler

Er din tarm sund?

Hvor stor betydning har dine tarme for din sundhed? Bidrager tarmens bakteriesammensætning til kronisk sygdom og dårligt humør? Hvad er status for dine tarmbakterier? Har du de rigtige, og har de en god balance?
Ekspertviden

Fokus på pårørendes behov

De fleste danskere oplever på et tidspunkt i livet at være pårørende. Der findes mange sygdomme, der er mange patienter – og der er endnu flere pårørende. Det er individuelt, hvad den pårørendes rolle og behov er, for det afhænger både af den enkelte og af sygdommens art, forløb og omstændighederne. Men givet er, at det ikke er nogen nem opgave, og at det kan være svært for en pårørende at tage sig af sig selv undervejs.