Nulstil
Filter
Luk
Sund viden fra apoteket

Hold øje med dit blodtryk

Du kan sagtens have forhøjet blodtryk uden at vide det, for i langt de fleste tilfælde kan man ikke mærke, at blodtrykket er forhøjet. Ca. en million danskerne har for højt blodtryk, og af dem er ca. 30% uvidende om det. Rigtig mange går med andre ord rundt med et blodtryk, som øger deres risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Sund viden fra apoteket

Sovemedicin skal bruges med omtanke

Du kan havne i en situation, hvor du får akut brug for hjælp til at sove. Her kan sovemedicin være nødvendigt. Men medicinen skal bruges med omtanke – og kun som en kortsigtet løsning.
Ekspertviden

Skal medicin på skoleskemaet?

Hvad ved børn om medicin? Hvordan og hvor meget bruger de selv medicin? Er de nysgerrige og interesserede i at vide mere om medicin? Og kan mere viden være med til at gøre deres omgang med medicin mere hensigtsmæssig? Farmaceuter over hele landet har undervist 4.-6. klasser en hel dag, og projektet står nu med de første resultater, som overrasker positivt.
Sund viden fra apoteket

Hvorfor snorker vi

Mere end 40% af befolkningen snorker. I aldersgruppen 40 – 65 år snorker 40% af kvinderne og 60% af mændene.
Sund viden fra apoteket

Maveudfordringer

Hvad kan du gøre, hvis maven driller? Mange lever med et mave-barometer, der står på henholdsvis gode dage og dårlige dage. Fordøjelsessystemet bliver påvirket af rigtig meget lige fra følelsesmæssige ting til livsstilsændringer, hverdagsændringer, medicin og genetisk disponering. At have ubehag i maven og tarmen er ikke sjovt, så derfor er det værd at forebygge og at kende behandlingen, når uheldet er ude.
Sund viden fra apoteket

Diabetes: Fakta, gode råd og aflivning af myter

Nyt fra Diabetesforeningen, der kæmper for bedre vilkår for personer med diabetes. Diabetes er en af de helt store folkesygdomme, og desværre får flere og flere diagnosen. Derfor er det vigtigere end nogensinde at udbrede viden om diabetes. Viden er grundlaget for at kunne forbedre fremtidsprognosen. Hvis du selv, eller en i familien, lever med diabetes, og hvis du gerne vil være med til at knække diabetes-kurven, så læs med her.
Sund viden fra apoteket

Ernæringsdrik er god næring

Ernæringsdrik er lige præcis det, som ordet siger. Ernæring i form af kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer og mineraler. Nogle indeholder også fibre. Produkterne findes både som fuldgyldige ernæringspræparater og supplerende ernæringspræparater. Fælles er, at de med få milliliter giver et energiboost, som er værdifuldt for personer, der aktuelt er i en ernæringsrisiko.
Sund viden fra apoteket

Pas på blodtrykket

”Pas på blodtrykket” er en talemåde, som mange bruger. Men hvorfor er det så vigtigt at passe på sit blodtryk? Hvad er blodtryk egentlig udtryk for? Kan du selv gøre noget for at holde et sundt blodtryk? Hvor tit skal du have det målt – og hvordan?
Sund viden fra apoteket

Overbelastning kan udløse stress

Kend og erkend din stress før den gør dig syg. Stress er noget, der bliver talt og skrevet meget om. Mange kalder det en ”folkesygdom”, men stress er ikke nogen sygdom. Stress er en tilstand, hvor du er belastet, fordi du oplever større krav end dine ressourcer kan honorere. Hvis belastningen varer i lang tid, kan stress udløse både psykiske og fysiske følgesygdomme.
Ekspertviden

HPV og kræft

Mange forbinder kun HPV med vaccination af unge kvinder for at beskytte mod livmoderhalskræft. Men HPV-virus kan også forårsage kræft andre steder i kroppen, og HPV-virus er ikke kun farlig for unge kvinder. Vidste du, at mænd også kan få HPV-relateret kræft? Og at kvinder over 60 år rent faktisk har en højere risiko for livmoderhalskræft end de unge kvinder?
Ekspertviden

Din hjerne snyder dig

Afhængighed har mange ansigter. Men uanset, om det handler om stofafhængighed af fx alkohol eller kokain – eller det er adfærdsafhængighed som fx pengespil eller computerspil – så er der en fællesnævner: Det er hjernen, der snyder dig. Ny forskning dokumenterer, at det er hjernens forventning om belønning, der styrer den automatiserede adfærd. Og det er vigtig viden for behandling af afhængighed.
Ekspertviden

Kreativitet som psykiatrisk ”værktøj”

Har du selv prøvet at fordybe dig i en kunstnerisk syssel? Fx at skrive, tegne eller male? Så kender du sikkert følelsen af, at kunst kan noget særligt. Kan det virke sundhedsfremmende og modvirke social isolation for psykiatriske patienter? Det arbejder en gruppe forskere på at belyse
Ekspertviden

Hvad har epidemier lært os?

”Epidemier har lært os rigtig meget, og givet viden, som gennem århundreder har været med til at opbygge det offentlige sundhedsvæsen. Den vigtigste læring er, at epidemier er en udfordring, vi kun kan løse i fællesskab – dvs. på samfundsniveau. Heldigvis har vi her i Danmark en befolkning, der samarbejder med myndighederne, og det er årsagen til, at vi klarede os ret godt under corona-epidemien,” understreger Morten Arnika Skydsgaard.
Sund viden fra apoteket

52,6% af danskerne er overvægtige

Definitionen på overvægt er en BMI ≥ 25, og det har hele 52,6% af danskerne. Hovedårsagen er, at vi lever i et samfund, hvor det er nemt at spise for meget/fedt og nemt at bevæge sig for lidt. Men overvægt er ikke kun et kosmetisk problem. Overvægt er et problem for sundheden. Overvægt kan give fysiske og mentale følgesygdomme.
Sund viden fra apoteket

Ubalance i underlivet?

Det svier og klør. Dit udflåd har ændret sig. Måske lugter det endda. Og så er der smerterne: Svie når du tisser og ømhed, når du har sex. Alt sammen symptomer, der peger på, at dit underliv er i ubalance. Men hvad er kvindens underliv for ”en størrelse”? Og hvorfor er det så sart?
Sund viden fra apoteket

Har du svært ved at holde balancen?

Balancen er vigtig. Du bruger den hele tiden, når du går, står, løber og i det hele taget koordinerer din krops bevægelser i det daglige. Derfor går det hårdt ud over livskvaliteten, hvis du døjer med svimmelhed. Her får du nyttig viden om balancen og fakta om både harmløse og mere alvorlige årsager til svimmelhed.
dod
Ekspertviden

Gør det ondt at dø?

Døden er definitiv, og sådan et farvel er altid vemodigt og svært. Kan døden være meningsfuld? Og hvorfor kan døden være så svær at tale om? ”Døden er en del af livet, og livet er vi fælles om. Derfor skal vi være solidariske med den døende” lyder det fra Sigrid Wemmelund, der har mange års erfaring med arbejdet omkring den alvorligt syge og døende patient.
Ekspertviden

Kan du bremse din aldrings-proces?

Bente Klarlund er blandt andet forfatter til bogen ”Yngre med årene”. Et ønskescenarie, der målt på år naturligvis er umuligt. Men som målt på fysisk og mental livskvalitet rent faktisk er muligt, og det gode budskab er: Det er aldrig for sent at sætte ind med anti-aldrings-livsstil. Her giver hun gode råd til alle, der interesserer sig for at leve sundt, og gerne vil have et godt og langt liv og mindre sygdom.
Apoteket anbefaler

Hver 5. over 30 år bruger tandprotese

Danske tandteknikere er meget dygtige – også til at producere forskellige former for tandproteser. Det kommer mange danskere til gode, for hver 5. over 30 år bruger tandprotese. Her giver vi dig en guide til forskellige typer protese og tips til god mundhygiejne – både for dig, der har protese og dig, der gerne vil forebygge behov for protese.
Deodorant sved
Sund viden fra apoteket

Sådan mindsker du overproduktion af sved

Alle mennesker sveder mere eller mindre, men hos nogle er svedkirtlerne ekstra aktive. Det kan være hæmmende at producere meget sved, men der er hjælp at hente på apoteket.
Ekspertviden

Glad ryg

Hver dag har mere end 600 mio. mennesker i verden ondt i ryggen. Nogle af dem bor i Danmark, og langt de fleste af os har prøvet det. Måske endda flere gange. Jan Hartvigsen har gode nyheder til alle, der har rygsmerter inde på livet: Det er muligt at leve godt og længe, selvom du døjer med ondt i ryggen. Her får du at vide, hvad du skal gøre – og hvad du ikke skal gøre – hvis du har ondt i ryggen.
Ekspertviden

Mental robusthed gør dig mere livsduelig

”Vi er alle mentalt robuste i en eller anden grad. Og naturligvis er alle mennesker livsduelige. Men mental robusthed er også en livskompetence. En psykologisk færdighed, som gør dig i stand til bedre at kunne håndtere livets udfordringer og styre din reaktion på ydre begivenheder. Det er sundt for dig, din livskvalitet og dine omgivelser, og den gode besked er: Du kan selv gøre noget for at udvikle og vedligeholde din mentale robusthed, og det er aldrig for sent,” lyder løftet fra Eva Hertz.
Sund viden fra apoteket

Unges tabuer

Det er ikke altid nemt at være teenager. Begge køn kan få daglige udfordringer, som føles pinlige. Men husk: På apoteket kan du altid få gode råd – helt anonymt og trygt.
Ekspertviden

En skyggeven for livet

”Det var en af mine gode venner, der insisterede på, at jeg skulle gå til lægen. Jeg tænkte selv, at jeg nok igen havde en diskusprolaps i nakken. Det havde jeg prøvet før, så jeg kendte symptomer som kraftnedsættelse og besvær med at kontrollere den ene arm. Men besøget hos lægen gik anderledes, end jeg havde forestillet mig. Pludselig stod jeg foran en helt ny hverdag – med en skyggeven for livet.”
Ekspertviden

Er du lykkelig?

Hvad er lykke? Hvordan måler man den? Hvordan opnår man den? Og er man sin egen lykkes smed? Her giver Meik Wiking dig både svar og gode tips til, hvordan du får lykke og trivsel i dit liv.
Apoteket anbefaler

Er din tarm sund?

Hvor stor betydning har dine tarme for din sundhed? Bidrager tarmens bakteriesammensætning til kronisk sygdom og dårligt humør? Hvad er status for dine tarmbakterier? Har du de rigtige, og har de en god balance?
Ekspertviden

Fokus på pårørendes behov

De fleste danskere oplever på et tidspunkt i livet at være pårørende. Der findes mange sygdomme, der er mange patienter – og der er endnu flere pårørende. Det er individuelt, hvad den pårørendes rolle og behov er, for det afhænger både af den enkelte og af sygdommens art, forløb og omstændighederne. Men givet er, at det ikke er nogen nem opgave, og at det kan være svært for en pårørende at tage sig af sig selv undervejs.
Sund viden fra apoteket

Nyd sommeren uden problemer med sved

Alle, der elsker sol, strand og lune grillaftener håber på en varm og dejlig sommer. Men sommeren har også udfordringer. F.eks. for dig, der døjer med kraftig svedproduktion.
Ekspertviden

Indeklimaet er vigtigt - især for dig med astma og/eller allergi

Klimaet er på dagsordenen mere end nogensinde før. Det er ekstra godt for dig, hvis du er en af de 1,5 mio. danskere, der lever med astma og/eller allergi tæt inde på livet. Men har du styr på klimaet derhjemme? Rigtig mange faktorer har indflydelse på indeklimaet og dermed beboernes velbefindende – også dem, der er så heldige, at de hverken har astma, allergi eller høfeber.
Ekspertviden

Er digitaliseringen en risiko for vores livsstil?

De fleste kender KRAM – kost, rygning, alkohol og motion – som er vigtige livsstilsfaktorer for vores sundhed. Imran Rashid mener, at der burde tilføjes et S for skærmtid, så det hedder KRAMS. ”Jeg vurderer, at digitaliseringen af vores hverdag udgør en langt større livsstilsrisiko end KRAM. Men man kan ikke se digitalt overforbrug, så hvordan måler og dokumenterer man, hvordan digitaliseringen påvirker især vores mentale sundhed?”